Sarianna Mankki on ollut mukana tuomassa Power Shiftiä ja 350-ilmastoliikettä Suomeen. Miksi hänen mielestään kannattaa lähteä mukaan Power Shiftiin? Kyselimme Sariannalta tapahtuman historiasta, ilmastoliikkeen haasteista ja kuulimme, miten Pokémon Go liittyy kaikkeen tähän.

Sarianna on 27-vuotias ja ollut vapaaehtoisena mukana monien järjestöjen toiminnassa. Hän perusti vuonna 2014 Anu Paajasen ja Saku-Matti Mäen kanssa 350 Suomi -ilmastojärjestön, joka on Suomen Power Shift -tapahtumien taustalla. Sarianna toimi ensimmäisen Power Shiftin tapahtumakoordinaattorina vuonna 2014, ja on toiminut myös 350 Suomen puheenjohtajana. Päivätyökseen Sarianna toimii tällä hetkellä kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) eduskunta-avustajana. Tapasimme Sariannan Helsingin Kalliossa jutellaksemme Power Shiftistä ja ilmastokysymyksistä.

IMG_20160830_170247

Sarianna Mankki

Miten ja miksi lähdit mukaan alunperin tekemään Power Shiftiä?

Osallistuin vuonna 2013 Global Power Shiftiin Istanbulissa, joka oli isomman skaalan tapahtuma: siihen osallistui 500 nuorta 135 eri maasta. Tapasin silloin Sakun ja päätimme yhdessä tuoda Power Shiftin Suomeen. Mielestäni Power Shiftillä oli mahtava konsepti: kokoonnutaan yhteen muutamaksi päiväksi, suunnitellaan kampanjoita ja aletaan toteuttaa niitä, ja samalla tavataan muita ilmasto-asioista kiinnostuneita.

Mitä olet oppinut Power Shiftiä järjestäessäsi?

Ihan tällaisia perusjuttuja, joista on myös itselle hyötyä: tapahtuman järjestämistä, vapaaehtoisten koordinointia, kampanjoiden suunnittelua ja ylipäätään ihmisten organisoimista. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset saavat yhteyden toisiinsa tapahtuman aikana ja ystävystyvät toistensa kanssa! Se on todella tärkeää liikkeen rakentamisen kannalta.

Mikä on ollut itsellesi antoisinta tässä työssä ja miten pidät motivaatiota yllä? Varsinkin, kun ilmastotyössä tulokset eivät välttämättä ole heti havaittavissa, vaan suuria muutoksia voi tapahtua vasta vuosien työn jälkeen.

Totta, todella konkreettisia tuloksia saa aikaan harvoin nopeasti. Esimerkiksi Polttava kysymys -kampanjalla kesti seitsemän vuotta ennen kuin ilmastolaki saatiin läpi. Kärsivällisyyttä pitää siis olla. Motivaatiota pitää yllä ihan vain se, että ilmastonmuutos on mielestäni ihmiskunnan suurin uhka tällä hetkellä. Pakolaiskriisi on vasta pientä esimakua siitä, minkälaisia ihmiskohtaloita meillä tulee olemaan jos ilmastonmuutos saa edetä kuten se nyt etenee. Olen motivoitunut siitä, että meidän pitää pelastaa ihmiskunta siltä tulevaisuudelta minkä ilmastonmuutos voi pahimmillaan aiheuttaa. Mutta pelkästään sillä ei pysy motivaatio yllä, vaan pitää muistaa myös ottaa itse välillä rennosti ja huolehtia omasta jaksamisesta.

Minkälaisia vinkkejä sinulla on ilmastoaktivistille omasta jaksamisesta huolehtimiseen? Tämän vuoden Power Shiftissähän on myös tulossa aiheesta työpaja.

Pitää löytää harrastus, joka vie ajatukset pois muusta. Itse esimerkiksi pelaan tällä hetkellä Pokémon Go’ta, se vie ajatukset hyvin pois sekä töistä että järjestöhommista. Koiran kanssa tulee tehtyä tunnin-parin lenkkejä pelatessa!  

Miksi mielestäsi kannattaa osallistua vuoden 2016 Power Shiftiin?

Power Shift on yksinkertaisesti Suomen suurin ja mahtavin ilmastotapahtuma. Sinne tulee innostuneita uusia aktiiveja sekä myös vanhoja ja kokeneita, joilta voi oppia paljon. Tapahtumassa ystävystyy samanhenkisten ihmisten kanssa. Power Shift ei ole vain pelkkä tapahtuma, vaan sen jälkeen lähdetään toteuttamaan siellä suunniteltuja ideoita. Voidaan keksiä täysin uusia kampanjoita tai lähteä mukaan olemassaoleviin kampanjoihin, niihin pääsee myös helposti mukaan.  

Miksi kannattaa tulla mukaan järjestämään Power Shiftiä? (Edelleen voi nimittäin ilmoittautua vapaaehtoiseksi tapahtumajärjestelyihin, ks. linkki tämän kirjoituksen lopusta!)  

Saa itselle kokemusta ja uusia kavereita, tapahtumahan on vapaaehtoisvoimin järjestetty. Tänä vuonna meillä on tosin ensi kertaa palkattu koordinaattori, joka suorittaa harjoittelunsa näin, mutta hänkin saa vain nimellisen korvauksen. Tapahtumaa ei olisi ilman vapaaehtoisia! Ja sen järjestäminen on todella kivaa.

Minkä näet ilmastoliikkeen tämän hetken suurimmaksi haasteeksi?

Aina on ollut suurin haaste saada massat mukaan – kaikkien ei tarvitse olla ilmastoaktivisteja, mutta meidän pitää saada ihmiset välittämään asiasta. Ihmiset pitää saada laittamaan painetta päätöksentekijöille, koska poliittisella tasolla ne päätökset kuitenkin tehdään.

Poliittisella tasolla suurin haaste on, että Pariisin sopimuksen tavoite pitäisi saada voimaan. Jopa EU:ssa siinä on ongelmia: esimerkiksi Suomessa valitettiin, että komission esittämät tavoitteet ovat liian kovia, vaikka ne eivät vielä ole edes riittäviä Pariisin sopimuksen tavoittamiseksi. Jos EU:ssa on tämän kanssa ongelmia, niin miten on sitten muiden isojen toimijoiden kanssa – miten heidät saadaan noudattamaan sitä, mitä ovat sopimukseen kirjoittaneet.

Haluatko sanoa vielä jotain erityistä lopuksi?

Vaikka tulisi paljon masentavia ilmastoon liittyviä uutisia, ei auta että masentuu ja jää kotiin, vaan kannattaa tehdä asialle jotain, ja mielellään muiden kanssa!


Teksti ja kuva: Marja-Liisa Helminen

Power Shiftiin voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi TÄÄLTÄ.

Itse tapahtuman osallistujaksi voit ilmoittautua TÄÄLTÄ.