Vuoden 2015 Power Shift järjestettiin 25.-27. syyskuuta Aalto Design Factorylla Espoon Otaniemessä.

Katso 2015 tapahtuman toteutunut ohjelma ja tietoa yhteistyökumppaneista.

Power Shift -viikonlopun ohjelmassa on inspiroivia puhujia, kiinnostavia työpajoja, sekä mielenkiintoisia keskusteluja. Lauantai-iltana on vuorossa ilmastotoimintapäivän tempaus sekä syksyn parhaat ilmastobileet!

Power Shiftin kaikille yhteisessä ohjelmassa puhujina muun muassa EU:n komission pääneuvottelija Elina Bardram, pitkän linjan kansalaisaktivisti ja tietokirjailija Olli Tammilehto ja Kohtuus vaarassa -liikkeessä toiminut teologian tohtori Pauliina Kainulainen.

Paneelissa keskustelevat ekologisen kestävyyden ja hyvinvoinnin yhteyksistä väitellyt Tuuli Hirvilammi, ympäristöeetikko Suvielise Nurmi, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sekä kaupunkipoliitikko, tekniikan tohtori Kaarin Taipale. Paneelin vetäjänä toimii Mai Kivelä.

Kaikelle yhteisen ohjelman lisäksi Power Shift jakautuu kolmeen raiteeseen, joista voit valita itseäsi eniten kiinnostavan. Tässä hiukan lisätietoa raiteista valintaa helpottamaan:

Ilmastotoiminnan ABC

Miten minä estän ilmastonmuutosta? Power Shiftin Ilmastotoiminnan ABC -raiteella löydät oman tapasi vaikuttaa. Työpajoissa ympäristön puolesta toimivat ihmiset kertovat, mitä eri vaikuttamiskeinoja on olemassa ja miten he ovat löytäneet omansa. Apua voi pyytää myös ilmasto-opolta!

Alustamassa omasta vaikuttamistavastaan ovat kansanedustaja Hanna Halmeenpää, tutkija, meteorologian tohtori Jouni Räisänen sekä tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto.

Yhteiskunnallinen muutos

Yhteiskunnallinen muutos -raiteen työpajoissa syvennytään ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun kolmen eri näkökulman kautta: Arktis, Energia sekä Talous. Raiteella näistä kolmesta työpajasta valitaan yksi.

Arktis

Arktis on ilmastonmuutoksen ja samalla ilmastotoiminnan keskiössä. Öljy-yhtiöt kiihdyttävät kilpajuoksuaan aikaisemmin jään suojelemalle Arktikselle, vaikka neljä viidesosaa nykyisistä fossiilisten polttoaineiden varannoista pitää jättää käyttämättä. Suomen valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat ovat mahdollistamassa arktista öljynporausta ja uhkaamassa luontoa, ja riski öljyvuodolle on katastrofaalisen suuri. Arktisen alueen suojelussa yhdistyvät globaali huoli ilmastosta, alueen luonnosta ja saamelaisten oikeudet elintapoihinsa. Haluamme suomalaiset murtajat pois alueelta! Saamelaisten ja ympäristönsuojelijoiden asia on yhteinen.

Työpajassa tavoitteena on yhdistää voimamme entistä tehokkaammin! Työpajan vetäjinä Greenpeace Suomen Olli Tiainen ja Suoma Sámi Nuorat ry:stä Ida-Maria Helander.

Energia

Energiantuotantomme on muututtava, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Energia-työpajassa opit vaikuttamaan oman kotikuntasi ja Suomen energiapolitiikkaan.

Työpajaa vetämässä Hiilivapaa Helsinki -kampanjaa koordinoiva Hanna Hakko Maan ystävistä sekä Energiaremontti 2015 -kampanjan Piia Kuosmanen ja Oskari Nokso-Koivisto.

Talous

Näkökulmia talouden ja ilmastonmuutoksen suhteeseen. Estääkö TTIP-kauppasopimus ilmastonmuutoksen torjumisen? Entä mikä on maailmalla kovaa vauhtia leviävä Fossil Free -liike? Miten toimia ilmastoystävällisemmän maailmantalouden puolesta?

Työpajaa vetävät TTIP-verkostosta Marissa Varmavuori ja Rahat pois fossiilisista -kampanjan Tanja Peltomäki.

Luova vaikuttaminen

Luova vaikuttaminen -ohjelmaraiteella pääset tutustumaan kulttuurihäirinnän moniin muotoihin. Niiden avulla voidaan tarttua monimutkaisiin ja kiistanalaisiin asioihin samalla mahdollistaen hassuttelun, ajattelemaan herättelyn, aktivismin ja sääntöjen rikkomisen. Keskeistä häirikölle on medialukutaito, joka antaa välineitä tulkita politiikkaa, taloutta ja kulttuuria sekä kääntää niiden viestejä päälaelleen osana luovaa vastarintaa. Miten kulttuurihäirinnän avulla voidaan tehdä näkyväksi ilmastotoimien riittämättömyys tai puuttua ilmastotuhoa edistäviin tapoihin tai politiikkaan? Valjasta luova häirikkösi vastavoimaksi ilmastonmuutokselle!

Luovan raiteen häirintää opettaa Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset kirjan kirjoittaja Jari Tamminen. Työpajassa mukana myös Juho Keva City-Sámit ry:stä sekä Eettisen kaupan puolesta ry.