Saamelaisnuoret, Ilmastovanhemmat, 350 Suomi ja Greenpeace vaativat, että suomalaiset jäänmurtajat eivät osallistu arktiseen öljynporaukseen ja ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseen. Järjestöt osoittavat mieltään tänään Smolnan edessä, kun neuvottelut hallitusohjelmasta alkavat kello 13.

“Vaakalaudalla on arktisen alueen tulevaisuus ja alkuperäiskansojen elinehdot. Riskit ovat liian suuret, sillä me elämme maasta ja maa on meidän arvokkain perintömme tuleville sukupolville”, kiteyttää Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Ida-Maria Helander.

Suomalaisen valtionyhtiön Arctia Shippingin monitoimimurtajat Nordica ja Fennica ovat matkalla Arktikselle auttamaan Shelliä. Hiljattain Arctia tiedotti, että kolmas jäänmurtaja, Otso, muokataan Arktikselle sopivaksi ja aluksen on määrä osallistua öljynetsintään Arktiksella jo tänä kesänä.

Osallistuminen arktiseen öljynporaukseen on räikeässä ristiriidassa Suomen omien ilmastotavoitteiden kanssa.

”Emme saa jättää lapsillemme perinnöksi alati pahenevaa ilmastokriisiä. Ilmastopolitiikkamme ei voi olla niin lyhytnäköistä, että mahdollistamme uusien öljyvarantojen etsimisen”, toteaa Paula Sankelo Ilmastovanhemmat ry:stä.

Nordican ja Fennican sopimus öljy-yhtiö Shellin kanssa päättyy 2016. Otson vastikään solmittu sopimus taas on kaksivuotinen, mutta sisältää option kahdesta lisävuodesta.

Molempien sopimusten jatko tulee ajankohtaiseksi nyt alkavan hallituskauden aikana.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan kaksi kolmasosaa jo tunnetuista fossiilivaroista täytyy jättää käyttämättä, jos haluamme rajoittaa ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen. EU ja Suomi sen osana ovat sitoutuneet kahden asteen tavoitteeseen osana kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.

Lisätietoja:

Ida-Maria Helander, puheenjohtaja, Suomen saamelaisnuoret, 040 247 3551

Paula Sankelo, puheenjohtaja, Ilmastovanhemmat, 050 409 3395

Olli Tiainen, Arktis-kampanjoitsija, Greenpeace Finland, 040 164 8606

Sarianna Mankki, Puheenjohtaja, 350 Suomi, 050 369 5680