Ensin kävi ilmi, että isäntämaa Puola järjestää ilmastokokouksen aikana konferenssin myös hiiliyhtiöille. Ja että ilmastokokouksen pääsponsoreina toimivat hiili- ja lentoyhtiöt. Sitten Puola erotti kokouksen puheenjohtajana toimivan ympäristöministerin, joka ei ajanut hiiliyhtiöiden etuja tarpeeksi ponnekkaasti.

Kehitysmaiden G77-ryhmä käveli ulos ilmastonmuutoksen vahinkojen korvaamista koskevista neuvotteluista.

Tänään ulosmarssivuorossa olivat kansalaisjärjestöjen edustajat. 800 edustajaa koki, että he voivat vaikuttaa ilmastokatastrofin estämiseen paremmin YK-neuvottelujen ulkopuolella.

Neuvotteluista poistuivat myös kansainvälisten Maan ystävien, Greenpeacen ja 350.orgin delegaatiot.

Suomen Maan ystävät, Greenpeace ja 350 julkaisivat aiheesta alla olevan tiedotteen, jossa ulosmarssin syitä avataan tarkemmin:

Ulosmarssi Varsovan ilmastoneuvotteluista: päättäjien kuunneltava ihmisiä, ei fossiiliteollisuutta

Sadat ilmastoaktivistit marssivat torstai-iltapäivänä 21.11. ulos Varsovan ilmastoneuvotteluista. Neuvotteluista poistuivat myös Maan ystävien, Greenpeacen ja 350.orgin kansainvälisiin verkostoihin kuuluvat kansalaisjärjestödelegaatiot. Ulosmarssiin osallistui useita liikkeitä ja järjestöjä, muun muassa Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC, WWF, Oxfam, ActionAid, Pan-African Climate Justice Alliance, Bolivian Platform on Climate Change ja Jubilee South (APMDD). Ulosmarssijat edustavat todellisia ilmastotoimia vaativia miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Ulosmarssiin osallistuneet järjestöt arvostelivat neuvotteluja siitä, että suuret fossiilienergiayhtiöt ovat saaneet runsaasti tilaa. Neuvottelujen isäntämaa Puola on yhdessä sponsoriyritysten kanssa käyttänyt neuvotteluita hyväkseen muun muassa ilmastonmuutoksen ja kivihiilen haittoja vähätelläkseen. Osa kehittyneistä maista on samaan aikaan jopa heikentänyt aiempia riittämättömiä lupauksiaan päästöjen vähentämiseksi.

“Neuvottelijoilla Varsovan kokouksessa ei näytä olevan mitään käsitystä siitä, miten kiireellisestä ja vakavasta asiasta on kysymys. Hallitusten venkoilu ei vastaa ilmastohaasteen mittasuhteita millään mittarilla”, sanoo Suomen Maan ystävien puheenjohtaja Jonas Biström.

Maan ystävät ja Greenpeace marssivat ulos nyt käynnissä olevasta kokouksesta, ei koko kansainvälisestä ilmastoneuvotteluprosessista. YK:n ilmastoneuvottelut ovat edelleen ainoa globaali ja demokraattinen ilmastopolitiikan foorumi, ja tarve sille on yhä olemassa.

“Tulevissa osapuolikokouksissa eri maiden neuvottelijoiden on kuunneltava ihmisten vaatimusta ilmastokatastrofin pysäyttämisestä, ei menneisyyteen lukkiutuneita yrityksiä. Politiikassa, taloudessa ja elämäntavassamme tarvitaan suunnanmuutos kohti vähähiilistä yhteiskuntaa,” toteaa Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

Suomen Maan ystävät, Greenpeace ja 350 Suomi odottavat myös Suomen hallitukselta uusia ulostuloja kansainvälisten neuvotteluiden edistämiseksi. Suomen tulee pikimmiten tarkistaa päästövähennystavoitteitaan ilmastotieteen mukaisiksi ja säätää vahva ilmastolaki varmistamaan päästövähennysten johdonmukainen, vaikuttava ja ennustettava toteuttaminen.

Lisätiedot:

Jonas Biström, puheenjohtaja, Maan ystävät, [email protected], 044 021 6668

Kaisa-Reeta Koskinen, energiavastaava, Greenpeace, [email protected], 040 7641 012

Sarianna Mankki, 350 Suomi, [email protected], 050 3695 680

Kuva: Luka Tomac, Friends of the Earth Europe