Ділимось із вами історіями людей, котрі зробили свої міста частинками Рухай Планету – глобальної кампанії проти змін клімату.

Всього в акції взяло участь 14 українських міст, та ще 180 країн світу.

Рухай Планету Кіровоград

Дмитро Деменський, Кіровоград

«Привіт всім хто сьогодні рухав і рухає планету!!!!!!!!! Кіровоград рухав планету сьогодні так: о 10 ранку зібралось приблизно 25 велосипедистів і простих громадян які мають велобайки вартістю від 400 і до 4000 грн )))

Збір велосипедистів був присвячений також до дня міста яке ми сьогодні відмічаємо, а тому було вирішено проїхатись по всим визначним місцям нашого іменниника і показати, що велосипедний, здоровий та екологічний рух існує в Кіровограді, крім того тепер як мінімум ще 25 чоловік знають, що клімат змінюється і час діяти!!!!!! Зокрема рухатись, рухатись від викопного палива до здорової енергії!!!!!!!

P.S.Особисто я не зміг проїхатись на велосипеді, травма стала на заваді, нажаль. Але як бачите навіть шкутильгаючи можна організувати щось цікаве та позитивне.

Щиро Ваш Дмитро.

Цінуйте один одного.))))))))»

Андрей Гефтман, Севастополь

Рухай Планету Севастополь

«Более 100 велосипедистов разных возрастов, профессий, взглядов, собрались сегодня на набережной им. Корнилова для участия в Первом Севастопольском ВЕЛОШОУ с целью привлечения внимания общественности к Глобальным климатическим изменениям, проблеме выбросам вредных веществ в атмосферу, пропаганды здорового образа жизни и защиты природной окружающей среды.»

Днепродзержинск, Евгений Колишевский

Рухай Планету Дніпродзержинськ

«Экологическая организация «Голос Природы» требует от руководства Днепропетрвоской области пересмотра региональной климатоохранной политики.  Активистов организации «Голос Природы» беспокоит то, что с 2009 года до настоящего времени в Днепропетровской области не был реализован ни один проект по снижению выбросов парниковых газов за счёт механизмов Киотского протокола. Только в одном Днепродзержинске планировалось реализовать четыре климатоохранных проекта, а именно: повысить энергоэффективность в системе централизованного отопления, построить современную тепловую станцию на ОАО «ДМК им. Дзержинского», создать систему утилизации коксового газа на ПАО «Евраз Днепродзержинский КХЗ», а также улавливания и утилизации метана на  городской свалке. Планы по реализации перечисленных проектов выполнены не были.

Активисты «Голос Природы» обратились к жителям Днепродзержинска за поддержкой своих требований к главе государственной администрации Днепропетровской области Вилкулу Александру Юрьевичу. Сбор подписей граждан стартовал 24 сентября 2011 года.  Эта мероприятие проводится в знак солидарности с глобальной международной климатоохранной акцией «Движущаяся планета» («Moving Planet»/www.moving-planet.org.), инициированной движением «350»/(http://world.350.org).»

Янина Грановская, Донецк

Рухай Планету Донецк

“Акция прошла в Донецке 23 сентября. Экологический десант во главе с белыми медведями убрал берега городских прудов”.

Світлана Терещенко, Белогірск, АР Крим

Рухай Планету Білогірськ“Мы провели игру гео-кешинг, посвященную климатическим измененниям. Мы очень весело и содержательно побегали на Белой скале, вечером лепили из глины и расписывали кувшины.
Вот одно из высказываний детей:

Не хвались, человек, не хвались,
Что за облаком вечность тревожишь,
Бомбу сделал,
А бабочку – ты и козявку,
Придумать не МОЖЕШЬ!!!!

Дети Бахчисарая, Белогорска и Симферополя!”

Римма, Агейкина, Горловка, Донецкой обл.

«Детство – это та пора, когда в маленького человека необходимо заложить основы экологического мировоззрения, которое поможет ему в будущем строить устойчивое общество. И мы – взрослые, прежде всего, должны воспитать в детях чувство личной ответственности за то, каким будет это будущее.

Рухай Планету Горлівка

Наше нынешнее ЗАВТРА подрастает и воспитывается за школьными партами уже сегодня.

24 сентября 2011 г. малыши города Горловка присоединились к Международной Акции «Рухай Планету» и приняли активное участие. Учащиеся 3-А класса ОШ № 73 (учитель Литус А.И.) изготовили стрелочки и раздавали прохожим призывая их к действию.

В ОШ № 2  учитель Мелешева Л.В. подготовила и провела для ребят  климатический урок. Дети подготовились к практической акции Рухай Планету.

Учащиеся 3-А класса ОШ № 42 (учитель Иванова О.В.)  рисовали экологические  эмблемы с призывом, розыграли экологические ситуации, а затем провели акцию на пришкольном участке «Скажем НЕТ мусору на улице».

Учащиеся 2-А класса ОШ № 41 (учитель Михно Л.Я.) рисовали рисунки, листовки, стрелки, готовились к акции, вышли на улицу, где раздавали свои листовки и призывали жителей города, что бы присоединись к акции, сделать свой город чище, сажать деревья, благоустраивать свои дворы и жить в стиле ЭКО.

Учащиеся ОШ № 23 (учитель Демидова Л.В.)  изготовили большую стрелку к акции и вышли с ней на улицу, рассказали и в театрализованном виде показали, в каком мире мы сейчас живем и к какому надо стремиться, что для этого надо сделать.

В 3 классе ОШ № 53 (учитель Кольчик Н.П.) прошел классный час «Сохраним нашу Украину цветущей». На классном часе говорили об изменении климата, о экологическом стиле жизни, узнали про международную акцию «РУХАЙ ПЛАНЕТУ», составили свои правила «Чем я могу помочь природе и как ей не навредить». Поработав в группах, сделали аппликации логотипа акции и украсили границы карты Украины самодельными цветами.

Учащиеся 1 класса ОШ № 49 (учитель Друзь М.В.) тоже отдали свой голос в защиту климата. На классом  часе «К вам обращаются дети – сохраните жизнь на планете»,  дети рассказали о своих семейных традициях, как они стараются жить в стиле эко. А после классного часа, вместе с родителями  около  школы посадили саженцы орехов. Это их первый шаг в акции «Рухай Планету».

Вік Коврей, Ужгород

Рухай Планету Ужгород

«Наше бажання і мета – зменшити вміст СО2 в атмосфері, повернувши його до позначки «350», адже на даний час інтенсивність викидів в атмосферу збільшується і вміст вуглекислого газу перевищує норму, невпинно наближаючись до позначки «400»… З цим потрібно щось робити, адже кліматичні зміни вже відчуваються навіть не фахівцями–науковцями, а звичайними людьми.

Отже, сьогодні, в Ужгороді, на площі Театральній, в рамках акції відбувся ФЛЕШ-моб, в якому взяли участь велосипедисти з міст Закарпаття, серед яких: Рахів, Мукачево, Перечин та інші.  Всі бажаючі мали змогу підтримати рух, взявши участь в «Рухомому бодіарті», де кожному охочому наносили символічну цифру 350 або стрілку.»

Алена Андрусик, Днепропетровск

«Сегодня, 24 сентября, мы решили поддержать всемирную акцию «Moving Planet», которая проходит в 180 странах мира и 13 городах Украины. Сегодняшняя акция посвящена велосипедистам, их собралось около 20. Мы собираем подписи в поддержку экотранспорта на имя мэра города. Наша организация сотрудничает с вузами города, в которых есть факультеты биологического и экологического направлений. Это Национальный Горный университет, и Государственный Аграрный университет».

Олександр Степаненко, Чортків, Тернопільська обл.

Рухай Планету Чортків

“У Чорткові місцеві велосипедисти вдруге заявили про свої наміри стати рівноправнимиучасниками вуличного руху. Минулого року у форматі відзначення міжнародного Дня дій на  захист клімату «10/10/10» міський Голова Ігор Билиця вже отримав пропозицію розробити та  впроваджувати міську програму розвитку велосипедного руху.

Натомість впродовж року влада у місті змінилася – програми як не було, так і нема,  центральні вулиці міста захлинаються від потоку авто, яких рік від року більшає… Тому  дедалі численніша спільнота мешканців Чорткова зацікавлена в тому, щоб у місті можливо  було пересуватися не лише автомобілістам, але й пішоходам та велосипедистам. Вирішення наростаючих проблем вочевидь можливе лише за умови гармонійного поєднання можливостей різних видів транспорту: індивідуального та громадського автомобільного, залізничного, велосипедного, а також через створення зручних умов для руху пішоходів.

Відтак – пригадавши слова одного мудрого серба, про те, що «істина, для того, аби бути  почутою, повинна бути сказана тричі» – ЕГО «Зелений Світ» у черговий раз вивів до будинку  Мерії групу молодих людей, котрі хотіли б скористатися перевагами велосипеда.

Акції передувало активне спілкування з учнями місцевої гімназії, медичного коледжу,  педагогічного училища, школи №6… Відгукнулися переважно гімназисти, а тому саме у їхній компанії 24 вересня пройшли велосипедні атракції у центрі міста, в ході яких міському Голові Михайлові Вербіцькому вручили звернення з пропозицією розробити проект міської програми розвитку велосипедного транспорту на ближчі 5 років”.

Ольга Ільїна, Полтава

Рухай Планету Полтава

“Варто просто вийти на природу, щоб зрозуміти наскільки актуальною є проблема сміття та переробки вторсировини. Тому ми зосередили свою увагу на цій проблемі, яка безпосередньо впливає на зміни клімату. Ми зібрали і розповсюдили інформацію про пункти прийому вторсировини, адже не всі мешканці міста здогадувалися про їх існування чи місцезнаходження. Я вважаю, що за зміни клімату кожен несе особисту відповідальність”.

У Чорткові місцеві велосипедисти вдруге заявили про свої наміри стати рівноправними

учасниками вуличного руху. Минулого року у форматі відзначення міжнародного Дня дій на

захист клімату «10/10/10» міський Голова Ігор Билиця вже отримав пропозицію розробити та

впроваджувати міську програму розвитку велосипедного руху.

Натомість впродовж року влада у місті змінилася – програми як не було, так і нема,

центральні вулиці міста захлинаються від потоку авто, яких рік від року більшає… Тому

дедалі численніша спільнота мешканців Чорткова зацікавлена в тому, щоб у місті можливо

було пересуватися не лише автомобілістам, але й пішоходам та велосипедистам. Вирішення

наростаючих проблем вочевидь можливе лише за умови гармонійного поєднання

можливостей різних видів транспорту: індивідуального та громадського автомобільного,

залізничного, велосипедного, а також через створення зручних умов для руху пішоходів.

Відтак – пригадавши слова одного мудрого серба, про те, що «істина, для того, аби бути

почутою, повинна бути сказана тричі» – ЕГО «Зелений Світ» у черговий раз вивів до будинку

Мерії групу молодих людей, котрі хотіли б скористатися перевагами велосипеда.

Акції передувало активне спілкування з учнями місцевої гімназії, медичного коледжу,

педагогічного училища, школи №6… Відгукнулися переважно гімназисти, а тому саме у

їхній компанії 24 вересня пройшли велосипедні атракції у центрі міста, в ході яких міському

Голові Михайлові Вербіцькому вручили звернення з пропозицією розробити проект міської

програми розвитку велосипедного транспорту на ближчі 5 років.

Олексій Лавриненко, Суми

Рухай Планету Суми

“Ми з моїм другом Андрієм виготовили пліт з викинутих пластикових пляшок і спустили його на воду. Також зустрілись з представниками місьадміністрації і поговорили про проблеми переробки побутових відходів у місті”.

Дякуємо всім чудовим людям, котрі рухали планету разом з нами!

Більше фото з акцій кліматичного руху в Україні тут.

КліматІнфо