Power Shift Suomi 2016 tarjosi koko viikonlopun monipuolista ohjelmaa: innostavia puheita, työpajoja ja luentoja sekä avointa keskustelua, kontakteja ja verkostoitumismahdollisuuksia.

Puhujat | Työpajat | Muu ohjelma | Katso aikataulu


Power Shift Suomi 2016 on


Inspiroivia puhujia

 

Leo Stranius

Leo Stranius avaa tapahtuman puhumalla aiheesta “Ilmastoliike murroksessa”.

stranius-leo_14-10-30_001_pieni

 

Arto O. Salonen

Miten oman elämän merkityksen maksimointi ja ilmastonmuutos liittyvät toisiinsa? Miksi tuntuu siltä, että pitää juosta kovempaa ja kovempaa kuukausi kuukaudelta? Mitä on edistys? Mitä tarvitaan enemmän ja mitä vähemmän hyvän elämän elämiseksi?

Dosentti Arto O. Salonen on yksi tämän hetken terävimpiä ihmisyyden sanoittajia. Hän onnistuu kytkemään ihmiskunnan suuret kysymykset innostavasti osaksi jokaisen ihmisen arkista elämää.

salon4

 

Pete Mäkelä

Arktisen klubin Pete Mäkelä tulee kertomaan meille näkökulmansa ilmastonmuutokseen arktisten retkiensä kautta.

img_3287

 

Katri Ylinen

Allianssin tuore ilmastodelegaatti Katri Ylinen tulee esittäytymään ja kertomaan roolistaan YK:n ilmastoneuvotteluissa marraskuussa Marokossa.

_MG_0231

 

Aino Tuomi-Nikula

Aino Tuomi-Nikula on 29-vuotias aktivisti ja järjestöaktiivi Helsingistä. Power Shiftiin Aino tulee puhumaan omista kokemuksistaan aktivistina sekä suoran toiminnan hyvistä puolista ja haasteista yksilön näkökulmasta. Aino on kerryttänyt kokemusta useammankin järjestön vapaaehtoisena, mutta eniten Greenpeacen parissa. Greenpeacella hän on treenannut järjestön kiipeily- ja veneilytiimien kanssa noin neljä vuotta.

Aino löysi itselleen sopivimman ja luontevimman tavan vaikuttaa konkreettisen, kentällä tapahtuva aktivismin parista. Vaikuttamisen mahdollisuuksia on kuitenkin erilaisia, ja hän toivookin jokaisen pohtivan mikä itselle sopisi parhaiten, ja lähtevänsä toteuttamaan arvojaan sitä kautta. Aino myös peräänkuuluttaa väkivallattoman suoran toiminnan perinteitä kaikessa aktivismissa.

gp0stpw3t

 

Koen Verbruggen

Koen Verbruggen on ilmastoaktivisti, jonka haluna on kasvattaa eurooppalaista nuorten ilmastoliikettä. Työskennellessään kouluttajana hän on luonut kontakteja eri ympäristö- ja vapaaehtoistyöjärjestöihin ympäri Eurooppaa. Koen on toiminut muun muassa Belgian Power Shfitin koordinaattorina.

koen-devon

 

Eva Wissenz

Eva Wissenz on aurinkoenergiayhtiö Solar Fire Concentration Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Hän kertoo Power Shiftissä yrityksensä GoSol-aloitteesta, joka pyrkii toimimaan energiaköyhyyttä ja ilmastonmuutosta vastaan murtamalla esteitä, jotka ovat aurinkoenergian leviämisen tiellä.

eva-wissenz-portrait

Kiinnostavia työpajoja

 

Luova kirjoittaminen muutosvoimana

Sanataidepajassa tutkimme ja kokeilemme luovaa kirjoittamista aktivoivana keinona ilmastonmuutoksen käsittelemiseen. Kirjoitamme lyhyitä, irrottelevia tekstejä omasta suhteestamme ilmastonmuutokseen erilaisin tekniikoin. Minkälaisen muutoksen sinä haluat nähdä maailmassa? Lisäksi kuulemme aiheeseen liittyviä kirjavinkkejä.

Pajan ohjaavat Ilmastovanhempien jäsen, aktiivisesta kirjoittamisesta haaveileva suomen kielen opettaja Jaana Lahti ja sanataideopettaja, kuvataiteilija Henna Laininen.

 

Ilmastonmuutoksen hyvinvointivaikutukset

Työpajassa pohditaan miten saada hyvinvointialoja aktivoitumaan ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin hyvinvointiriskien ennaltaehkäisemiseksi, aktivoitumaan sopeutumissuunnittelussa sekä palveluitten tuottamisessa kestävää hyvinvointia edistävällä tavalla. Työpajan vetää Harriet Rabb, joka on kestävän hyvinvoinnin edistäjä ja ilmastoaktivisti sosiaalialalla.

 

Rahat fossiilisista hiilettömiin ratkaisuihin

Kaarina Kolle WWF:stä kertoo meille, miksi sijoitusten selvittäminen ja niihin vaikuttaminen ovat keino hillitä ilmastonmuutosta. Saku-Matti Mäki 350 Suomi ry:stä esittelee rahat pois fossiilisista –kampanjaa, joka on yritys luoda tarvittavaa poliittista liikkumatilaa ilmastonmuutosta hillitseville toimille vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tuottajien vaikutusvaltaa. Yhdessä suunnittelemme vaikutustyötä pidemmälle!

 

Yhteistyö, muutos ja osallistuminen

Työpajassa käydään läpi keinoja ryhmien voiman ja viisauden hyödyntämiseksi. Mitä osallistamalla voidaan saada aikaan ilmastotyössä?

Työpajan vetää Ilse Manner, joka valmentaa työkseen osallistamista, yhteistyön kehittämistä ja muutosjohtamista. Ilse on vetänyt saman työpajan Power Shift -järjestäjille keväällä ja koska työpaja havaittiin erittäin hyödyliseksi, samanlainen työpaja vedetään myös Power Shiftissä.

 

Energiantuotanto ja demokratiavaje

Miten vaikuttaa energiaratkaisuihin paikallisesti, jos energiantuotantoa ei ohjata demokraattisella omistajaohjauksella? Työpajassa kuullaan alustus kuntavaikuttajalta (vielä vahvistumaton) kunnasta, jossa energiantuotantoon vaikuttaminen perinteisin poliittisin keinoin on haastavaa ja ideoidaan ja suunnitellaan vaikuttamisen keinoja.

Työpajaa vetävät Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanjan Tuuli Hongisto ja Tuomas Kelomäki.

 

Validation: Activist well-being

Introduction and video of “validation”, followed by a creative process to see and appreciate people as they are.

In order to face our daunting task to make the world better, not only “product” but also process and people matter. Movements mostly run on volunteers, who are diverse. Therefore it’s important to recognise and voice the positive in people and (their) work. Workshop will be in english, organized by Climate Justice Belgium.


Ja muuta!

 

Paneelikeskustelu: Ilmastoystävällisen dieetin edistäminen yhteiskunnallisesti

Keskustelemaan saapuu kolme panelistia.

Jukka Vornanen (@jukkavornanen) julkaisee 30.9.16 yhdessä Taru Anttosen kanssa kirjoittamansa kirjan Lihansyöjien maa. Kirja lupaa selvittää, miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava.

Toinen panelistimme on MTK:n Liisa Pietola (@LiisaPietola). Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton ympäristöjohtaja tulee kertomaan paneeliin suomalaisten maatalouden näkökulmia aiheeseen. Pietola toimii muiden tehtäviensä ohella myös EU:n viljelijäjärjestöjen (Copa-Cogeca) ympäristöryhmän puheenjohajana.

Tuukka Simonen on perustanut Vegetukku-verkkokaupan. Paneelin moderoi Katri Ylinen.

 

Forssa – ilmastotyö kaupungissa

Sitran Lari Rajantien ja Forssan kaupungin Antti Heinilän kanssa sukellamme Forssassa jo tehtyihin hiilineutraalius-askeleisiin sekä matkalla ilmenneisiin ongelmakohtiin. Heidän kanssaan työstämme uusia reittejä kohti hiilineutraalia Forssaa.

 

Ilmasto-roolipeli

Ilmasto-roolipelissä asetutaan eri vaikuttajien saappaisiin. Keskiössä on faktan sijaan toiminta. Ennakkovalmistautumista tai erityistaitoja ei tarvita, roolipelissä etsitään omia ratkaisuja ilmastopolitiikan kentällä. Työpajan vetää Niina Ratilainen, jolla on kokemusta niin eduskunta-avustajan kuin kaupunginvaltuutetun tehtävistä.

 

Open space

Open space -osiossa voit varata tilan juuri sinua kiinnostavalle aiheelle, tai osallistua toisen kävijän työpajaan. Ohjelman ei tarvitse liittyä ilmastoon, ja osuudella on vain yksi sääntö: käytä jalkojasi! Jos haluat vaihtaa työpajaa, olet täysin vapaa lähtemään ja katsomaan, mitä muualla on tarjolla.

 

Magnoliamålet

Power Shiftissä otetaan myös Skype-yhteys ruotsalaiseen ilmastoliikkeeseen. Kaksi nuorten ympäristöjärjestöä, PUSH Sverige ja Fältbiologerna, yhdessä muiden toimijoiden kanssa haastoivat Ruotsin valtion oikeuteen Vattenfallin ruskohiilikauppojen menettelyistä.

 

Järjestötori

Järjestötorilla tutustutaan eri organisaatioihin ja kampanjoihin, joiden puitteissa kukin voi vaikuttaa ympäristöönsä. Järjestötori on avoin kaikille kiinnostuneille lauantaina kello 14.00-16.30, osallistuitpa Power Shiftiin tai et – tervetuloa! Power Shiftin osallistujat pääsevät tutustumaan järjestötoriin lauantaina kahvitauon aikana.

Jos haluat järjestösi kanssa mukaan torille, ota yhteyttä Annaan ([email protected])!

 

Tapahtuman aikataulu

 

Perjantai 30.9.
18.00-19.00 Saapuminen tapahtumaan, ilmoittautuminen
19.00-19.30 Tervetuloa Power Shiftiin!
Power Shift -järjestäjät kertovat tiiviisti, mitä viikonlopulta on odotettavissa
19.30-20.30 Puheenvuorot:
Leo Stranius tulee avaamaan tilaisuuden puhumalla aiheesta “ilmastoliike murroksessa”
Aino Tuomi-Nikula tulee kertomaan ilmastoaktivismista
Eva Wissenz puhuu Gosol-aloitteesta
20.30 -> Iltapalaa, tutustumista ja majoittuminen

 

Lauantai 1.10.
8.30-9.30 Aamupala 8.30-9.30
9.30-10.00 Alkusanat
Arto O. Salonen tulee puhumaan teemalla:
Merkityksellisesti koettu elämä ja ilmastonmuutos
10.00-11.30 Työpaja kaikille: Forssa – ilmastotyö kaupungissa
Sitran Lari Rajantien ja Forssan kaupungin Antti Heinilän kanssa perehdymme Forssassa tehtyihin hiilineutraaliusaskeliin ja työstämme uusia reittejä kohti hiilineutraalia Forssaa
11.30-12.30 Lounas
12.30-14.30 Työpaja 1
Vaihtoehto 1: Yhteistyö, muutos ja osallistuminen Vaihtoehto 2: Rahat pois fossiilisista hiilettömiin ratkaisuihin Vaihtoehto 3: Luova kirjoittaminen muutosvoimana
14.00-16.30 (14.30-15.30) Järjestötori on avoin myös ei-osallistujille klo 14.00-16.30. Osallistujat tutustuvat järjestö
15.30-17.30 Työpaja 2
Option 1: Validation: Activist well-being Vaihtoehto 2: Energiantuotanto ja demokratiavaje Vaihtoehto 3: Ilmastonmuutoksen hyvinvointivaikutukset
17.30-18.30 Illallinen
18.30-20.00 Kaikille: ilmastoroolipeli
Ilmastoroolipelissä asetutaan eri vaikuttajien saappaisiin. Keskiössä on faktan sijaan toiminta.

 

Sunnuntai 2.10.
8.30-9.30 Aamupala 8.30-9.30
9.30-10.00 Puheenvuoro:
Koen Verbruggen / Climate Justice Belgium (ENG)
10.00-10.30 Puheenvuoro:
Pete Mäkelä / Suomen Arktinen klubi ry
10.30-12.00 Paneelikeskustelu: Ilmastoystävällisen dieetin edistäminen yhteiskunnallisesti. Paneelissa keskustelevat Jukka Vornanen, Liisa Pietola ja Tuukka Simonen on perustanut Vegetukku-verkkokaupan. Paneelin moderoi Katri Ylinen.
12.30-13.00 Lounas
13.00-14.00 Open space:
Open space -osiossa voit varata tilan juuri sinua kiinnostavalle aiheelle, tai osallistua toisen kävijän työpajaan. Eikä aiheen ole pakko liittyä ilmastoon!
14.00-14.15 Kahvitauko
14.15-14.30 Puheenvuoro: Katri Ylinen / Allianssin ilmastodelegaatti
14.30-15.30 Magnoliamålet
Tiivistys ja yhteenveto viikonlopun ohjelmasta ja katse tulevaisuuteen
Loppusanat Power Shift -järjestäjiltä