Helsingin yliopiston Fossil Free -kampanja heräsi pitkän hiljaiselon jälkeen uudelleen henkiin 350 Suomen järjestämässä Power Shift 2019 -ilmastotapahtumassa, jossa ilmastonmuutoksesta huolestuneet Helsingin yliopiston opiskelijat löysivät toisensa. Kevään aikana kampanja haki muotoaan, ja orientoitumisvaiheen jälkeen itse kampanjointi saattoi alkaa. Monenlaisen vaikuttamistyön huipentumana kampanjan toukokuinen leffailta toi opiskelijoita yhteen keskustelemaan sijoitustoiminnan ja ilmastokriisin kytköksistä sekä kuulemaan YLVA:n (entisen HYY Yhtymän eli HYY:n omistaman yrityksen) esimerkillisestä päätöksestä vetää sijoitusvarallisuutensa fossiilisista polttoaineista.

Kevään aikana kampanjan keskeinen tavoite oli saada yliopiston hallitus kirjaamaan uusiin vastuullisen sijoittamisen periaatteisiinsa divestointipäätös, joka olisi linjassa kampanjan tavoitteiden kanssa – eli tarkemmin sanottuna vetämään sijoitusvarallisuutensa 200 hiilidioksidibudjetiltaan suurimmasta fossiilisia polttoaineita tuottavasta yhtiöstä. Monenlaisista hyvistä periaatelinjauksista huolimatta sitovaa divestointipäätöstä periaatteisiin ei kuitenkaan kirjattu. Kampanjointi fossiilittoman sijoitusstrategian ja kunnianhimoisen divestointiaikataulun puolesta siis jatkuu. 

Kampanja Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleilla. (Kuva: University of Helsinki: Go Fossil Free)

Tulevana syksynä horisontissa siintää menoa ja melskettä. Helsingin yliopiston Fossil Free -kampanja oli yhdessä 350 Suomen kanssa mukana yliopiston Avajaiskarnevaaleilla syyskuun alussa. Uusien illassa uudet kasvot toivotettiin tervetulleiksi hyväntuuliseen tekijäjoukkoomme – mukaan kampanjaan pääsee kuitenkin milloin tahansa muulloinkin ottamalla vain yhteyttä! Kampanja oli mukana myös Fuksiseikkailussa ja lisää mielenkiintoisia tapahtumia on luvassa myös syksyn loppupuolella. Niiden lomassa kampanja pyrkii saavuttamaan yliopiston sisällä uusia kohderyhmiä ja pitämään vastuullisen sijoittamisen aiheita esillä yhteisessä keskustelussa – sekä tietysti ennen kaikkea tekemään yhteistyötä yliopiston kanssa vastuullisemman sijoitustoiminnan puolesta.

Turun Fossil Free -kampanja on ollut puolestaan toiminnassa viimeiset kolme vuotta. Kampanja saavutti Suomen ensimmäisen täydellisen kampanjavetoisen divestointipäätöksen, kun Turun yliopiston ylioppilaskunta päätti vetää sijoituksensa pois fossiilisista polttoaineista keväällä 2018. Sen lisäksi Turun kampanja on ollut mukana konsultoimassa muita yliopiston toimijoita sijoitustoimintansa puhdistamiseksi. Tällä hetkellä kampanja selvittää yliopiston sijoitustoiminnan fossiiliomistuksia.

Fossil Free -haalarimerkkejä! (Kuva: Jenni Katajarinne)

Fossil Free Turku on keskittynyt julkiseen vaikuttamiseen ja tiedottamiseen. Koemme, että kampanjan yksi tärkeä tehtävä on ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua fossiilisten sijoitusten epäeettisyydestä. Kampanjan kannalta myös näkyvyys on tärkeää, jonka vuoksi Turun kampanjatiimi on pyrkinyt aktiivisesti julkaisemaan juttuja eri medioissa, kuten somessa ja Turun ylioppilaslehdessä. Julkisuutta ovat tuoneet myös tapahtumat ja tempaukset, joista suurin on jo kolme kertaa järjestetyt Fossil Free Siltabileet. Turun keskustan idyllisen Teatterisillan valtaavat katujuhlat ovat vetäneet satoja ihmisiä ja tuoneet samanhenkisiä ihmisiä yhteen juhlimaan fossiilitonta tulevaisuutta.

Tänä syksynä kampanja keskittyy selvittämään yliopiston sijoitustoimintaa, sekä pyrkii lobbaamaan yliopistoa kunnianhimoisempaan ilmastotyöhön. Tämän ohessa kampanjatiimi järjestää dokumentti-iltoja ja muita mielenkiintoisia tapahtumia. Kampanjan kokoukset ovat avoimia ja uudet aktiivit tervetulleita!

Lotta Närhi ja Valtteri Moilanen

Sivun aloituskuva: Hanna-Maria Pöllänen

 

Lisätietoja:

Fossil Free Turku

https://www.facebook.com/fossilfreeturku/

Valtteri Moilanen, valtteri(at)350finland.org

University of Helsinki: Go Fossil Free

https://www.facebook.com/University-of-Helsinki-Go-Fossil-Free-648176778970229/

Lotta Närhi, lotta.narhi(at)helsinki.fi