Parhaillaan vietettävä ilmastotoimintaviikko Global Divestment Mobilisation vaatii, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi sijoitukset fossiilisiin polttoaineisiin on vedettävä pois välittömästi. Toimintaviikolla tapahtumia on yli 40 maassa – myös Suomessa.

Vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin vuosi, joka toi mukanaan lämpöennätyksiä, kuivuutta ja muita sään ääri-ilmiöitä. Kansainvälinen toimintaviikko Global Divestment Mobilisation kiinnittää huomion siihen, että yhä pahemmilta ilmastonmuutoksen seurauksilta välttymiseksi investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin on lopetettava.  Jotta ilmaston lämpeneminen pysähtyisi Pariisin sopimuksen tavoittelemaan 1,5 asteeseen, valtaosa tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista on jätettävä hyödyntämättä. On moraalinen velvollisuutemme siirtyä sanoista tekoihin.

Toimintaviikko on osa maailmanlaajuista Fossil Free -liikettä, jota vetää kansainvälinen ilmastojärjestö 350.org. Fossil Free, eli Rahat pois fossiilisista -kampanja on jalkautunut myös Suomeen, ja useilla yliopistokampuksilla kannustetaan yliopistoja vetämään sijoituksensa pois fossiilisia polttoaineita tuottavista yhtiöistä.

Kampanja on käynnissä myös Helsingin yliopistolla. Osana Global Divestment Mobilisation -toimintaviikkoa kampanja jalkautuu yliopiston kampuksille. Maanantain ja tiistain 8.-9.5. aikana käymme keskustan, Kumpulan ja Viikin kampuksilla ilahduttamassa yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sijoitusteemaisella esiintymisellä.

Alustavissa keskusteluissa Helsingin yliopiston kanssa on selvinnyt, että yliopistolla ei ole lainkaan suoria sijoituksia hiiliyhtiöihin, ja kaasu- ja öljy-yhtiöihin niitä on vähän. Yliopisto on selvittämässä rahastomuotoisten sijoitustensa sisältöjä. Yliopisto on siis jo ottanut ensimmäisiä askeliaan kohti tavoitetta! Helsingin yliopistoa voi kannustaa vetämään sijoituksensa lopullisesti pois fossiilisista allekirjoittamalla vetoomuksen täällä.

Helsingin yliopiston lisäksi Rahat pois fossiilisista -kampanja on käynnissä myös Aalto-yliopistossa sekä Turun, Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Helsingin lisäksi Global Divestment Mobilisation näkyy myös Turussa, kun “Rahat pois fossiilisista, Turku” -kampanja järjestää 13.5. korttelijuhlat Turun Teatterisillalla.

 

Lisätietoja:

Iina Heikkilä, puheenjohtaja, 350 Suomi ry. iina.heikkila(a)350finland.org, p. 0405483413

Helsingin tapahtuma: Jenni Heikkinen jenni.heikkinen(a)350finland.org, p. 0503030511

Turun tapahtuma: Valtteri Moilanen va.moilanen(a)gmail.com

 

Lue lisää:

http://www.350suomi.org/kampanjat/rahat-pois-fossiilisista/

https://globaldivestmentmobilisation.org/

Helsingin tapahtuma: http://act.350.org/event/gdd2017/13738/

Turun tapahtuma: http://act.350.org/event/gdd2017/13507/ ja Facebookissa.

 

Esitykset Helsingin yliopiston kampuksilla:

MA 8.5. KESKUSTAKAMPUS

  • 11.30 Unicafe Topelias
  • 12.00 Unicafe Porthania
  • 12.30 Porthanian edusta
  • 13.00 Gaudeamus Kirja & Kahvi
  • 13.30 Unicafe Päärakennus

TI 9.6. KUMPULA JA VIIKKI

  • 11.00 Kumpula, Unicafe Chemicum
  • 11.30 Kumpula, Unicafe Exactum
  • 12.30 Viikki, Unicafe Biokeskus, Viikinkaari 9
  • 13.00 Viikki, Unicafe Korona, Viikinkaari 11
  • 13.30 Viikki, Unicafe Viikuna, Agnes Sjöbergin katu 2