Kannanotto

Vapaa julkaistavaksi välittömästi

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tällä viikolla päiväkotien vegaaniruokavaliota koskevaa valtuustoaloitetta. Aloitteen allekirjoittajien mielestä Helsingin päiväkodeissa tulisi ottaa käyttöön mahdollisuus valita lapselle vegaaniruokavalio. Vegaaniruokavalio on jo vaihtoehto päiväkodeissa esimerkiksi Tampereella.

Helsingin kaupunki arvioi vegaanisen ruokavalion olevan sekaruokavaliota kalliimpi ja uskoo sen hyödyttävän vain pientä osaa helsinkiläisperheistä. Tosiasiassa vegaaninen ruokavalio hyödyttää jokaista helsinkiläisperhettä, sillä vegaaniruoan positiiviset ympäristövaikutukset eivät rajoitu vain niihin perheisiin jotka valitsevat vegaaniruokavalion – ruoan ympäristövaikutusten pienentäminen hyödyttää meitä kaikkia. Vegaaniruoka kuormittaa ympäristöä ja ilmastoa vähemmän kuin eläinperäinen ruoka.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan maatalous, metsänhoito ja muu maankäyttö ovat vastuussa neljäsosasta (24%) ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä [1]. IPCC toteaa myös, että ruokavaliomuutoksilla, joissa korvataan korkeapäästöistä ruokaa matalapäästöisellä ruoalla, voidaan vähentää ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia merkittävästi [2]. IPCC suositteleekin eläinproteiinin korvaamista kasvisproteiinilla erityisesti kehittyneissä talouksissa, kuten Suomessa [3].

Päiväkotien ja koulujen ruokailuihin tulisikin sisällyttää nykyistä enemmän vegaaniaterioita kaikille lapsille. Sen tarjoaminen on vastuullinen valinta tulevaisuuden kannalta.

Ravitsemusasiantuntijat ja lääkärit kehottavat syömään enemmän kasviksia, syöpäjärjestöt ja ravitsemussuositukset kehottavat syömään vähemmän lihaa. Silti Suomessa syödään kasviksia alle suositusten. [4]

Moni ajattelee lihan, maitotuotteiden tai kananmunien olevan välttämättömiä terveydelle. Osa kasvissyöjistä eli vegetaristeista käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotaloustuotteita (laktovegetaristit) tai sekä maitotuotteita että munia (lakto-ovovegetaristit). Tämä ei kuitenkaan ole terveyden kannalta tarpeellista, sillä tarvittavat ravintoaineet saadaan myös vegaaniruokavaliosta.

Oikein koostettu ja monipuolinen kasvisruoka ylläpitää ja edistää terveyttä. Kasvissyöjillä esiintyy vähemmän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta, korkeaa verenpainetta, tiettyjä syöpätyyppejä ja ylipainoa kuin sekaruokavaliota noudattavilla [5]. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen vegaaniruokavalio on terveellinen ja turvallinen kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin [5, 6, 7].

Kannatamme perheiden eettisten vakaumuksien huomioimista tasapuolisesti. Erillisen vegaaniruoan valmistamisen sijaan ehdotamme nykyisen kasvisruoan muuttamista vegaaniseksi. Tällä Helsingin hetkellä päiväkodeissa tarjotaan päivittäin liharuoan lisäksi lakto-ovovegetaristinen kasvisvaihtoehto [8]. On uskottavaa, että erillisen vegaanivaihtoehdon valmistaminen päivittäin toisi lisäkustannuksia pienen eräkoon takia. Toisaalta apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn mukaan suurin osa lisäkustannuksista tulisi työstä, ei vegaaniruoan raaka-aineista [9]. Jos nykyisestä kasvisvaihtoehdosta tehdään vegaaninen, se sopii entiseen tapaan myös esimerkiksi lakto-ovovegetaristeille ja muslimeille, mutta lisäksi myös kananmuna- ja maitoallergikoille. Tällöin ei tarvitse valmistaa erillistä vegaaniruokaa, jolloin ruoan valmistuskustannukset eivät nouse.

Kasvisvaihtoehdon muuttaminen vegaaniseksi ei välttämättä tarkoittaisi suurta muutosta. Jo nyt monet päiväkotien kasvisruoat jo näyttävät olevan vegaanisia, esimerkiksi kasvishernekeitto, kasvispihvit ja -pyörykät, kikhernekastike ja soijarouhekastike [7]. Arvattavasti joissain kasvisruoissa on lehmänmaitoa tai -kermaa maun vuoksi, mutta vastaavan maun saa kaurasta tai soijasta valmistetulla, lehmänmaitoa tai -kermaa muistuttavalla tuotteella. Jos lakto-ovovegetaristeille silti halutaan tarjota maitotuotteita, voidaan tämä tehdä yhtä hyvin tarjoamalla maitoa juomana ja juustoa lisukkeena.

Yhteiskuntiemme ympäristörasituksen on mahduttava maapallon ekologisten reunaehtojen sisäpuolelle. Valinta koulumaitotuen ja kouluhedelmätuen välillä ei ole tutkitun tiedon perusteella vaikea. Kulttuurilliset-, sosioekonomiset- ja käyttäytymistekijät tulee ottaa huomioon, jotta osaamme vastata niiden aiheuttamiin haasteisiin, ja toisaalta hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia, kun muutamme yhteiskuntaa kestävämmäksi.

Helsingissä 16.5.2016

Artturi Tilanterä
hallituksen puheenjohtaja
Helsingin seudun Maan ystävät ry
[email protected]

 

Lotta Pelkonen
Vegaaniliiton ravitsemusvastaava
Vegaaniliitto ry
[email protected]

 

Saku-Matti Mäki
Hallituksen jäsen
350 Suomi ry
[email protected]

 

[1] IPCC – Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, p. 816 http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg3/ipcc_wg3_ar5_chapter11.pdf

[2] ibid. s. 838

[3] ibid. s. 856

[4] 2013 miehistä 35% ja naisista 50% ilmoitti syövänsä tuoreita kasviksia päivittäin

Lähde: Suomalaisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110841/URN_ISBN_978-952-302-051-1.pdf?sequence=1

[5] American Dietetic Association: Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. Journal of the American Dietetic Association 2009; 109; 1266-82.

[6] Vegaaniliitto ry. Miksi veganismi? Terveys. http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/miksi-veganismi/terveys

[7] Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2016. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1

[8] Helsingin kaupunki. Päiväkotien ruokalista viikot 11-16.

http://www.hel.fi/static/liitteet/palvelukeskus/Viikot%2011-16%20suomi.docx

[9] Joonas Laitinen. Helsingin vihervasemmisto haluaa vegaaniruokaa päiväkoteihin. Helsingin sanomat 8.5.2015. http://www.hs.fi/kaupunki/a1462672922521