Näin joulun alla, uumoillessa tulevaa ruokakoitosta jota myös joulupöydäksi kutsutaan, muistuu mieleen syksyinen ilmastotapahtumamme Power Shift. Yksi vuosittain järjestettävän tapahtuman päätavoitteista on ilmastoliikkeen vahvistaminen, jotta tavoitteeseen päästään, tarvitaan tekijöiden, luovuuden, viestintätaitojen, huumorin, motivaation, resurssien lisäksi energiaa kaiken toiminnan toteuttamiseen. Ilmasto- ja myös muutenkin ympäristöystävällinen vaihtoehto on tietenkin laadukas vegaaninen ruoka.

Viime vuonna tapahtumamme sai paljon kehuja hyvästä ruoasta. Tänä vuonna mietimme, voisiko ruoantarvettamme yhdistää selvemmin tapahtuman arvoihin. Onhan muun muassa eläinoikeus- ja ympäristöjärjestöissä monia pitkän linjan kasvissyöjiä, joille vegaaninen kokkaaminen on arkipäivää. Minua kiinnosti kehittää järjestöjen välistä yhteistyötä myös tällä saralla. Otin yhteyttä muutamiin järjestöihin ja kyselin kiinnostusta tulla kokkaamaan tapahtumaamme. Saimmekin lopulta kasaan noin kymmenhenkisen ruokatiimin, joka koostui Maan ystävistä ja yhdestä vegaaniliittolaisesta.

Yhdessä ruokatiimissä suunnittelimme viikonlopun menun pääruoista välipaloihin. Menussa heijastui vegaanisen ruoan tärkeät ominaisuudet: maittavuus ja ruokaisuus. Järjestelijä- ja osallistujamäärän hipoessa sataa myös keittiötilojen oli oltava käytännölliset, ja pitkän etsinnän tuloksena vuokrasimme Meilahden kirkon suurtalouskeittiön. Viikonlopun ajan keittiö olikin kovassa käytössä, kun viidestä seitsemään uurastajaa teki pitkiä päiviä loihtiessaan osallistujille ruoat allergiat huomioiden.

Marjapiirakka

Tapahtuman viimeisellä tauolla maistui myös makea piirakka rahkamaisella vegaanisella marjatäytteellä. Kuva: Saku Mäki (CC BY-NC-ND 3.0)

 

Sadan hengen ruokkiminen viikonlopun ajan ei ole aivan edullista, varsinkaan jos myös raaka-aineissa haluaa arvojensa näkyvän: luomusta ei tingitä! Siksipä iso osa raaka-aineista tilattiin pääosin luomua myyvästä tukusta. Myös yhteistyö muiden ekologisuuteen pyrkivien yritysten kanssa loi tapahtuman pääjärjestäjä 350 Suomelle mahdollisuuden pitää kiinni sekä arvoista että laadukkaasta ruoasta.

Tapahtumassa luotiin verkostoja niin työpajoissa kuin keittiössäkin. Ilmastomme tarvitsee puolustajakseen vahvan liikkeen, ja se nimenomainen ilmastoliikkeemme tarvitsee alansa osaajia sekä megafoniin että kulisseihin. Jokaiselle on paikkansa, yhdessä olemme enemmän!

Mutta mitä todella vaatii sadan hengen ruokkiminen? Se vaatii tietenkin ne osaavat kädet, mutta myös raaka-aineita, paljon. Tässä esimerkki siitä, miten tehdään sipulipiirakka suurtalouskeittiössä:

Sipulipiirakka sadalle hengelle

Sipulipiirakka
Pohja:
vehnäjauhoja 37.5 dl
leivinjauhe 2 rkl
margariini 1,5 kg
soijajogurtti 940 g
Täyte:
punasipuli 3,8 kg
sipuli 2,5 kg
valkosipulinkynsi 25 kpl
oliiviöljy 5,6 dl
valkoviini 6,25 dl
tumma siirappi 12,5 dl
suolaa 2 rkl
mustapippuria 4 rkl
kuivattu timjami 4 rkl

 

Ohje

Pohja:

Mittaa kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Nypi margariini joukkoon.

Lisää jogurtti taikinan joukkoon ja sekoita käsin tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään.

Täyte:

Leikkaa sipulit renkaiksi. Silppua valkosipuli.

Lisää öljy kuumalle pannulle. Laita sipulit pannulle ja kuullota miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pannulle valkoviini ja siirappi sekä timjami. Nosta lieden lämpöä hieman ja jatka paistamista vielä toiset 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikotaisin pehmeitä ja saaneet väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaulitse taikinasta pyöreä levy 1/1-GN-vuoan kokoisia levyjä. Levitä sipulitäyte päälle ja taita reunat. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat saaneet hiukan väriä.

Power Shiftin ruokatiimi

Perjantain ja lauantain ruokatiimiläiset. Päivän päättyessä on hymy herkässä!

Power Shiftin ruokatiimi

Sunnuntain ruokatiimi vakavoitui tärkeiden asioiden ääreen: Vegaanisen ruuan pieniä päästöjä verrattuna muihin ruokavalioihin ei pidä väheksyä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haluan osoittaa vielä kerran vilpittömät ja arvostuksen täytteiset kiitokset ruokatiimillemme. Suuri kiitos siis Maan ystävien ja Vegaaniliiton aktiiveille: te olitte tapahtuman energisoiva voima! Tiimissämme oli ilo tehdä kaikkensa tapahtuman onnistumisen eteen.

Haluan myös muistaa ruokasponsoroijiamme. Suuri kiitos tuestanne: Arvid Nordqvist, Ruohonjuuri ja Luomuosuuskunta Oma maa.

Suuren kiitoksen ansaitsee myös Soul Mama’s Kitchen, jonka seitantortillat veivät vegaaniltakin kielen mennessään iltatapahtumassamme.

Kiitollisin terveisin,
Pirjo Apell,
Ruokavastaava,
Power Shift 2015,
350 Suomi