Huhhuh! Historian toinen Power Shift Suomi -tapahtuma järjestettiin syyskuun lopulla, jolloin Aalto-yliopiston Design Factoryyn Otaniemeen kokoontui lähes sata ilmastonmuutoksesta huolestunutta ihmistä viikonlopun ajaksi. Ohjelmassa oli keskusteluja, työpajoja sekä tulevan ilmastotoiminnan ideointia. Vapaaehtoisten voimin järjestetyn tapahtuman tiimi on saanut hengähtää, ja nyt on aika jatkaa taistelua ilmaston puolesta.

Viikonloppu oli täynnä todella innostavia keskusteluja sekä uusia ideoita ja tuttavuuksia. Tapahtumasta voimaantuneena osallistujat ovat voineet lähteä mukaan ilmastotoimintaan ja tuoda siihen omat vahvuutensa ja ideansa samalla, kun monimuotoistuva toiminta kasvaa myös yhtenä liikkeenä. Osa esimerkiksi lähtee viemään Rahat pois fossiilisista -kampanjaa uusiin yliopistokaupunkeihin, kun taas toiset suunnittelevat kulttuurihäirinnästä ammentavia ilmastotempauksia. Osa puolestaan kehitti tapahtumassa uusia energiaan ja ruokaan liittyviä kampanjoita, osa liittyi ympäristöjärjestöihin.

Ideointia luovan vaikuttamisen raiteella. Kuva: Saku-Matti Mäki (CC BY-NC-ND 3.0)

Ideointia luovan vaikuttamisen raiteella. Kuva: Saku-Matti Mäki (CC BY-NC-ND 3.0)

Myös itse Power Shift Suomi -tapahtuma sai uudet tekijät uudelta paikkakunnalta ensi kerraksi: ensi vuonna tapaammekin näillä näkymin Forssassa! Siirtymällä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle yhä uusiin kaupunkeihin saamme ilmastoliikkeestä vahvemmin koko Suomen liikkeen.

Ilmastonmuutoksen etenemisestä saadaan jatkuvasti uutta ja yhä huolestuttavampaa tietoa. Tulemme kokemaan ilmastonmuutoksen seurauksia jo oman elämämme aikana, mutta voimme edelleen vaikuttaaa siihen, kuinka voimakkaiksi nämä seuraukset kehittyvät ja miten me niihin reagoimme. Siksi yhä laajeneva toiminta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi on elintärkeää. Ja tästähän Power Shiftissä on kysymys: ilmastoliikkeen voimistaminen tarvitsee uusia toimijoita ja toimintatapoja, ja toivomme, että olemme auttaneet tässä.

Tänä syksynä olemme ratkaisujen edessä myös kansainvälisen yhteistyön tasolla, kun maailman johtajat kokoontuvat Pariisiin päättämään seuraavasta ilmastosopimuksesta. Todellista ja oikeudenmukaista sopimusta vaativa kansanliike vahvistuu päivä päivältä, ja seuraava liikkeen voimannäyte on kansainvälinen People’s Climate March sunnuntaina 29. marraskuuta. Tuolloin osoitamme myös Helsingissä ja Suomessa vaatimuksemme ilmastopolitiikan muutoksesta. Suomalaisia ilmastoaktivisteja on myös lähdössä Pariisiin yhteisellä bussikuljetuksella, lähde sinäkin mukaan! (Lisätiedot ja ilmoittautumislomake täällä.)

Globaali ilmastoliike on jo osoittanut voimansa kampanjoinnissa arktisia öljynporauksia vastaan: heti Power Shiftiä seuraavana maanantaina saimme lukea ilahduttavia uutisia Shellin vetäytymisestä Arktikselta. Aktiivisella ja määrätietoisella toiminnalla voidaan todella estää ilmastotuhoa edistäviä hankkeita. Tästä on hyvä jatkaa myös Pariisissa – ja sen jälkeen.

 

Liisa Uimonen ja Marja-Liisa Helminen

Power Shift 2015 -järjestelytiimi