Olin pitämässä 350 Suomen pöytää Maailma Kylässä –festareilla, kun paikalle sattui nuori ilmastosta kiinnostunut lukiolainen. Hetken juteltuamme hän mainitsi kirjoittaneensa esseen liittyen ilmastoneuvotteluihin – kuulemma surullisin ja masentavin essee, jonka hän on ikinä joutunut laatimaan. Päätelmään oli helppo yhtyä, vaikka kuinka halusin ilmastoaktivistina kannustaa ja valaa uskoa ilmastopolitiikkaan ja ennen kaikkea oman taistelun merkitykseen.

Joulukuussa Pariisissa pidetään ilmastokokous, joka tulee olemaan viimeinen mahdollisuus saavuttaa globaali sopimus sitovista, riittävistä ja yhteisistä päästötavoitteista. Samanaikaisesti ilmastoliikkeen usko neuvottelujen onnistumiseen on vaakalaudalla. Tärkeimpiä syitä on se, että kisa Arktiksen öljyesiintymistä vain kiihtyy.

Suomi on tällä hetkellä merkittävä pelaaja ilmastonmuutoksen kentällä juuri Arktiksen vuoksi. Tälläkin hetkellä Suomi on mahdollistamassa Shellin öljynporausta arktisella alueella valtio-omisteisen Arctia Shippingin jäänmurtajilla. Samaan aikaan toisella kädellä käydään ilmastoneuvotteluja, joiden tavoitteisiin Suomi ei selkeästi suhtaudu kovin vakavasti. Jos haluamme välttyä ilmastonmuutoksen vakavilta seurauksilta, ei vain osa, vaan kaikki arktinen öljy on jätettävä poraamatta. Jäänmurtajillamme ei pitäisi olla Arktikselle mitään asiaa.

Ilmastoneuvotteluja on varsin säälittävää seurata, mutta ilmastoliike on edistynyt harppauksin viime vuosien aikana. Samalla, kun luottamus poliittisiin päättäjiin on mennyt, usko alhaalta päin tulevaan muutokseen on vallannut alaa. Olemme vetäytyneet hetkeksi ja uusineet strategiamme ja samalla saaneet uusia liittolaisia esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeestä, alkuperäiskansoista ja kirkoista. Tuloksena on aiempaa vahvempi ja yhtenäisempi rintama, joka ei enää nojaa ilmastoneuvotteluihin ainoana väylänä muutokseen.

350 Suomi ry ja Power Shift Suomi -ilmastotapahtuma ovat mukana vahvistamassa kansalaisten rintamaa ja ilmastoliikettä. Tavallisten kansalaisten kouluttaminen ja kannustaminen ovat oleellisia keinoja muutoksen aikaansaamiseksi. Syyskuussa järjestetään jo toinen Power Shift Suomi -tapahtuma Espoon Otaniemessä. Tapahtumassa ja sen seurauksena luoduissa ideoissa ja ystävyyksissä vahvistetaan Suomen ilmastoliikettä. Ilmoittautuminen on käynnissä, tule mukaan!

Vahvalle ilmastoliikkeelle on erityisen suuri tarve paikallisesti. Haluamme välittää vahvan viestin Suomen valtiolle, että öljynporausta arktisella alueella ei tule tukea.

Korulauseita on kuunneltu jo pari vuosikymmentä. Meistä kaikista uhkaa tulla vallitsevan järjestelmän häviäjiä. Vaarana on, että menetämme kaiken.

Vuosi 2015 on ollut ilmastokampanjoinnin kannalta aktiivinen eri kampanjoiden ja globaalien toimintapäivien ansiosta, joista perjantai 3.7. ja arktisen öljynporauksen vastainen mielenosoitus on jälleen yksi.

Ilmastonmuutos koskee meitä kaikkia, ja ilmastoliikkeestä onkin vähitellen muotoutumassa vallankumouksellinen voima. Pariisin kokouksen lähestyessä valtiot julkistavat omia lupauksiaan päästövähennyksistä. Suomen tulee osoittaa edistyksellisyyttä myös kutsumalla murtajansa kotiin Arktikselta.

Mira Kajo
Power Shift -koordinaattori
350 Suomi ry