Rahat pois fossiilisista –kampanjan herättämän keskustelun myötä moni janoaa tietoa niistä vaihtoehdoista, joita meidän tulisi rahoittaa fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten sijasta. Tämä kirjoitus on Raha ratkaisuihin –sarjan ensimmäinen osa, jossa nostamme esiin käytännön ratkaisuja ilmastokriisiin.

Ensimmäisenä esittelyssä on Tamperelainen GoSol, viralliselta nimeltään Solar Fire Concentration Oy. Kyseessä on Eerik ja Eva Wissenzin perustama yhteiskunnallinen startup –yritys (social enterprise startup) eli yritys joka harjoittaa liiketoimintaa yhteiskunnallisten tai ekologisten tavoitteiden saavuttamiseksi. GoSol on kehittänyt kustannustehokkaan ja yksinkertaisen aurinkoenergiaa keskittävän teknologian, joka on alusta alkaen suunniteltu kehitysmaiden tarpeisiin. Heidän missionaan on tuoda aurinkoenergia kaikkien saataville – mukaan lukien kaikkien niiden, joilla ei ole nykyisin siihen varaa.

gosol-divest

GoSolin tiimi on kehittänyt ratkaisuaan aurinkoenergian valjastamiseksi 10 vuoden ajan Meksikossa, Intiassa, Kuubassa, Malissa, Haitissa ja Suomessa. GoSolin kehittämällä teknologialla on mahdollista vähentää kasvihuonepäästöjä, metsäkatoa, ilmansaasteita ja energiaköyhyyttä. Lisäksi teknologia mahdollistaa veden puhdistamisen jolloin voidaan päästä eroon saastuneen veden välityksellä leviävistä taudeista. Samalla teknologia parantaa yhteisöjen energiaturvallisuutta, omavaraisuutta ja elämänlaatua.

GoSolin aurinkoenergiaa keskittävää teknologiaa voidaan käyttää moneen tarkoitukseen kuten ruoan kypsentämiseen, paahtamiseen ja kuivaamiseen. Lisäksi teknologialla voidaan tuottaa höyryä. Tällainen keskittävää aurinkoenergiaa hyödyntävä uuni, liesi tai vedenpuhdistaja on kestävä tapa vähentää fossiilisten polttoaineiden ja biomassan kulutusta. GoSol käynnistää pian joukkorahoituskampanjan jotta heidän kehittämä teknologia voisi tulevaisuudessa olla kaikkien saatavilla ilmaiseksi.

Katso alla oleva video tiimistä yhteiskunnallisen startup –yrityksen, GoSolin takana. GoSolin sivuilta www.GoSol.org löydät lisää tietoa yrityksestä ja mahdollisuuksista osallistua heidän tavoitteidensa edistämiseen.