ЛОГО_РУХАЙ_ПЛАНЕТУ_зел1

1.     Збери друзів! Перевір, чи немає вже зареєстрованої події в твоєму місті http://www.moving-planet.org/map. Якщо така є – обов’язково познайомся з організаторами і об’єднай зусилля. Будь-який проект починається з команди та з ідеї. Запроси своїх близьких товаришів, колег, потенційних партнерів на неформальну першу зустріч і розкажи їм про кампанію «Рухай Планету». Разом придумайте кілька ідей, котрі можна було б реалізувати і котрі дійсно принесуть вам задоволення. Декілька ідей можна піддивитись у шпаргалці (http://world.350.org/ukraine/2011/08/29/довідка-про-рухай-планету/). Як тільки матимеш більш-менш чітке бачення, що саме ви разом хочете зробити, переходь до пункту 2.

2.  Зареєструй свою акцію. Зайди на сторінку http://www.moving-planet.org/start і заповни форму. Головне правильно вкажи місто, назву і час заходу і свої контакти. Деталі зможеш додати чи виправити в процесі. Було б добре також зробити переклад англійською. Це допоможе твоїм однодумцям з інших країн. Тепер ти – організатор!

3. Обери мету. Суть кампанії «Рухай Планету» – показати єдність і змусити наших політиків дбати про людей і довкілля. Загальна мета для України – припинити ріст викидів парникових газів в атмосферу. Вона є спільною для акцій від Києва до Горлівки. А яка конкретна вимога вашого міста? Можливо, ви вимагатимете закрити завод, що забруднює місцеву річку? Або створити підприємство з сортування відходів? У вас може бути декілька пропозицій. Саме їх ви напишете на своїх банерах у формі стрілки è, а також включите до анонсу в пресі і до листа меру.

4. Детально сплануй акцію. Сформуй чітке бачення події. Дай відповідь на питання:

Що? – Що саме відбуватиметься. Як це пов’язано з проблемами твого міста, до яких ти хочеш привернути увагу? Наприклад, гігантська гра «Ручеек» з передаванням відсортованих відходів з рук в руки до пункту переробки.

Де? – Яке місце найбільш підходяще для твоєї акції. Чи буде це головна площа, будинок міської адміністрації, проблемна територія (завод, вирубка), або приклад вирішення проблеми (школа, де ви утеплите вікна). Продумай, щоб місце було не тільки значуще, а і легко досяжне для учасників і журналістів. Чи зможе це місце вмістити всіх людей, які мають прийти? Чи не проводиться тут в той же день інша подія?

Коли? – Коли початок і кінець твоєї акції. Сплануй якісь помітні дії для початку і кінця – наприклад, виступ з гучномовцем, передача листа, пісня, відкриття пам’ятника тощо.

Що потрібно? – Які ресурси необхідні для втілення ідеї. Подумай про: дизайн, друк і розклейку афіш, мішки для сміття, фарби, саджанці дерев, плакати, музикантів, їжу і напої, артистів, футболки, роздаткові інформаційні матеріали, транспорт та інші речі і людей, які потрібні для акції. Сплануй та розпитай у друзів, де можна все це дістати.

5.       Запрошуй людей. Один з найважливіших пунктів. Що більше людей розділяє твої ідеї і вимоги, то більш впливовою буде акція. Скільки людей візьмуть участь у твоєму заході – 50,100,500? Як ти будеш їх запрошувати? Пам’ятай, що лише 10% тих, кого ти запросиш, дійсно прийдуть на акцію. Тому використовуй всі можливості – афіші, соцмережі, концерти, збори та сайти партнерських організацій, електронні розсилки, місцеві газети, радіо і телебачення, виступи в школах і університетах, графіті, промо-акції тощо. Не покладайся на одне джерело анонсування.

6.       Організуй всі дрібниці. Логістика, інформування і забезпечення ресурсів – ось на що треба звернути увагу. Не забудь про:

          Письмове повідомлення про акцію у міськадміністрацію (якщо плануєте перекривати дорогу, або вам потрібен супровід машини ДПС – попросіть про це в тому ж повідомленні)

          Запрошення преси

          Зоряний десант – хто з місцевих знаменитостей може додати блиску до акції?

          Свого хорошого фотографа і відео-оператора

          Футболки, плакати, стрічки, фейс-арт, значки або іншу символіку

          Сцену, мікрофони, гучномовці, колонки

          Спікерів – хто і що говоритиме на вашій акції

          Лист до влади з вимогами і збором підписів

          Візитки або роздруківки з вашими контактами

          Воду (100 людей можуть захотіти пити під час параду)

          Туалети (100 людей можуть потім захотіти «по маленькому»)

          Безпеку (Забороніть провокації, бійки, використання зброї. Це мирна акція. Попросіть у міськадміністрації дати вам пару міліціонерів)

          Гідне завершення – частування, міні-концерт, показ фільму, надихаюча промова або пікнік

7.       Запроси політиків. Якщо ми хочемо передати владі якісь пропозиції, то непогано буде, якщо хтось з них вийде до учасників акції. Запроси мера, голів департаментів, кандидатів в мери. Надішли заздалегідь листа, щоб їх графік ще не був зайнятий. Попроси зробити промову на вашій акції. Зазвичай, вони це люблять. Заодно зможете задати ваші питання і передати вимоги перед об’єктивами камер.

8.       Будь креативним! Пісні, танці, віршовані слогани, повітряні кульки і яскраві кольори роблять людей щасливими. Нехай всього цього буде якнайбільше. Також важливо підготувати плакати. Продумай декілька влучних виразів і заготов побільше плакатів, можна саморобних. Запроси волонтерів їх розмальовувати. На акції роздайте ці плакати людям. Не забудьте використовувати логотип «Рухай Планету» або просто стрілку, щоб акції були впізнаваними на фото.

9.       Запроси пресу! Будь пресою!  Засоби масової інформації – найбільш потужний інструмент, щоб наші вимоги були почуті. Підготуй та розішли анонси для журналістів, запроси знайомих редакторів та репортерів особисто. Фотографії від «свого» фотографа перешли глобальним координаторам «Рухай Планету»,  а також встав до повідомлення про акцію, яке розішлеш журналістам по її завершенні.

Не забувай про потенціал Інтернету! Використовуй існуючі сайти і форуми, створюй сторінки в соцмережах. Розказуй про процес підготовки та залучай людей на всіх етапах.

10.   Великий день! В день акції розподіли всі важливі ролі між спів-організаторами. Переконайся, що спікери та людина, відповідальна за пресу, знають основні меседжі акції. Перестань переживати і проведи цей день із задоволенням!

11.   Розкажи світу. Як тільки матимеш готові фотографії, відео і перші підсумки акції – надсилай це глобальним організаторам, організаторам в Україні, а також в пресу і на свої сторінки в Інтернеті. Не відкладай на завтра! Можеш заготувати повідомлення з результатами акції заздалегідь, а потім швиденько вставити фото, інформацію, скільки людей взяло участь, хто що сказав, і як все пройшло. Ми дуже чекаємо цих повідомлень)

12.   Рухайся далі. Коли надішлеш фотографії – саме час розслабитись. Яким буде завершення дня? – Пікнік чи посиденьки в кафе? Збери команду організаторів і партнерів, подякуй всім і відсвяткуйте свою першу перемогу. Адже сьогодні ви почали робити світ краще! За декілька днів збери всіх ще раз. Проаналізуйте результати акції, почитайте репортажі в ЗМІ, подумайте, що було зроблено добре, а що можна покращити наступного разу. Пофантазуйте, як кліматичний рух може розвиватись у вашому місті далі? Накидайте план дій. Рухайте Планету!