Для молодих українських лідерів з захисту клімату та довкілля завершується надзвичайний тиждень. Дев’ять команд активістів зі всієї України розробили план втілення своїх еко-соціальних проектів за три дні на практично-освітньому форумі “Енергія Змін 2012”, що відбувся у Києві 5, 6 і 7 жовтня. Форум було організовано невеликою командою Української Молодіжної Кліматичної Асоціації (УМКА) без будь-якого зовнішнього фінансування.

Команди активістів навчались проектного менеджменту, командної роботи, мистецтва презентацій та основ сталого розвитку у бізнесі для втілення своїх проектів з захисту довкілля та скорочення викидів у атмосферу. В останній день форуму команди попрактикувались у втіленні своїх проектів у грі-симуляції, основаній на теорії соціальних змін.

– Багато людей вважає наші ініціативи дивакуватими – зізнається Оля Лакіза, активістка харківської команди “Друг Природи” – На Енергії Змін ми отримали необхідний заряд впевненості – тепер зрозуміло, що ми не єдині такі дивачки, і наші ідеї варті втілення! Тепер відступати нікуди – ми розширюємо простір для екоосвіти у Харкові і створюємо “Еко-Лофт”!

Активістки організації “Друг природи” втілили цілу низку екопросвітніх проектів у Харкові. Зараз дівчата планують організувати гостинний простір для проведення подібних заходів екологічними та соціальними НУО за підтримки УМКА.

– Це просто чудово – познайомитись зі стількома однодумцями зі всієї України та провести разом три довгі дні! – каже Ірина Карчак, студентка університету зі Львова. – Після гри симуляції ми уявляємо, з чого починати та чого чекати від наших стейкхолдерів – “держави”, “фондів” та “громадськості”, і все виглядає набагато більш зрозуміло. Ми хочемо втілити наш проект [утилізація батарейок у Львові] на високому рівні, та в набагато більших масштабах ніж наш університет. Також ми думаємо над новими проектами та плануємо далі працювати з УМКА та іншими екологічними НУО.

Екологічна криза у всьому світі розвивається надзвичайно швидко, та кліматичні зміни – не єдина загроза, яка вже виявляє свій ефект на людство. Знищення лісів, скорочення запасів питної води, деградація земель – всі ці показники об’єднує шалений ріст – та графіки у вигляді клюшки для гольфу.

Для того, щоб планета залишилась придатною для життя людства в тому обсязі, який є зараз, всі наведені графіки необхідно розвернути вниз за рекордно короткий час. Це можливо зробити лише за умови, що всі країни світу – включаючи Україну – одночасно змінили парадигму консьюмеризму на відповідальність за власний відбиток та вплив на довкілля.

Володимир Сєргєєв, підприємець з України, приїхав на Енергію Змін для того, щоб залучити учасників в уже готовий проект з романтичною назвою “Earthship Ukraine” – зведення будинків з вторинних матеріалів (автомобільних шин). Володимир збирає ресурси та команду людей, які хочуть побудувати будинок власноруч, і будуть поширювати цю ідею.

Форум Енергія Змін 2012 став натхненням для втілення практичних екосоціальних проектів по всій Україні. Три команди-переможці почнуть втілювати свої проекти цієї осені разом з командою УМКА, в рамках підготовки до кампанії “Бери і Роби”, яка підключить нову хвилю практичних екодій з весни 2013.

Мережа практичних дій з захисту довкілля у міському середовищі розпочинається не тільки в Україні – хороші ідеї поширюються швидко! Активісти з Росії, Санкт-Петербургу вподобали кампанію “Бери і Роби” і вже приєдналися до неї!

Енергія Змін 2012 зібрала разом більш ніж 50 молодих активістів зі всієї України для обміну досвідом та співпраці. Чудові новини – все більше людей приймають виклик кліматичної зміни, та використовують принципи сталого розвитку у суспільному житті, побуті та організації власного бізнесу. Людство увійшло в еру змін, і це лякає та надихає водночас. Сподіваємось, що нові Агенти Змін перевернуть світ, розважаючись – так само легко і весело, як під час навчання у Києві!

Більше фото тут.