Новини від Олени та Інни з Саміту Землі в Ріо:

17 червня опівдні ми не могли не приєднатися до акції 350, щоб зупинити субсидування викопного палива.

А ще це була перша можливість ступити босими ногами на пляж:)

Дуже приємно було зустріти Paula Collet, координатора 350 в Бразилії.

Нажаль, на цих фото не чутно, як ми пристрастно скандуємо: “Turn this trillion green!”.

Нафтові компанії, начувайтеся!

На наступний день дівчата взяли участь в акції Червона Лінія.

“Ми єдині в розумінні, що МАЙБУТНЄ, про яке ведуться переговори тут, в Ріо +20, це не те майбутнє, якого ми СПРАВДІ прагнемо. Його неамбіційність і нездатність вирішити основні вимоги простих людей є неприйнятним. Наше завдання як членів громадянського суспільства – накреслити червону лінію – межу, що стане відлунням червоних меж людей у всьому світі, людей, чиї межі для гідного життя в даний час порушено. Ми закликаємо уряди прийняти рішення, що базуются на захисті і реалізації цих основних принципів життя: Справедливість, Права, Рівність і Цілісність Землі. Ми говоримо урядам – якщо вони перетинають цей кордон, ми будемо розцінювати Ріо +20 як провал, як процесу так і контенту.”

19го червня наші активістки побували на Народному Саміті: 

Втомившись від конференції і перебуваючи по 10 годин щодня в коричневих стінах кондиційованих павільйонів (і ще 4 – у автобусі), ми вирішили на півдня завітати на альтернативне зібрання ” People Summit” – “cúpula dos povos” – “Народний самміт”.

“Народний самміт на вищому рівні для соціальної та екологічної справедливості до Ріо+20″ – цей захід, організований глобальним громадянським суспільством, закликає проти комерціалізації життя і на захист загального надбання, критикує те, як уряди на Ріо+20 ведуть справи з соціальними та екологічними питаннями та пропозиціями щодо запобігання глобального колапсу. Організаторами було оголошено, що це територія, яка показує можливість ефективно вирішувати проблеми, з якими стикається людство, і є демонстрацєю політичної сили організованих народів, а також це платформа для вироблення альтернативної позиції, народного тексту на противагу офіційному outcome документу на Ріо+20.

Нажаль, всі відкриті дискусії були на португальському, тому ми не могли доєднатися до багатьох обговорень, які були сповнені драматизму і важливими для бразильців речей.

Одночасно з обговореннями на території працювали майданчики, де продавалися вироби з вторинної сировини, природних матеріалів, upcycle та іншого у тому ж дусі, дуже нагадало наш День Землі) Ми там зависли на добрі півтори години і навіть придбали декому подарунки:)

Хоча було трохи дивно, що організатори витрачають час на продаж своїх виробів, а не на обговорення важливих для всіх тем. Але це була неділя і, можливо, це було розраховано на сторонніх відвідувачів.

Ми маємо певні очікування від Народного Самміту і що його outcome буде кращим, ніж у Ріоцентрі.

А сьогодні, 20-го зранку, весь наш кемпінг (який приймає молодь для НС) з 6 ранку на ногах та готується до маршу протесту, який дійде аж до Ріоцентру.

Схрестимо за них пальці (щоб не було сутичок з військовими, яких зараз тисячі на вулицях Ріо) і подивимось, що буде далі.

Слідкуйте за новинами з Ріо від Інни та Олени на КліматІнфо.