Дії для подолання змін клімату об’єднують мільйони людей з різних ініціативних груп і стають глобальними. Цей рік має стати роком активного руху – в усіх сенсах цього слова.

Ми рухаємось За межі викопного палива!

Лист Біла МакКіббена про плани кліматичного руху:

«Дорогі друзі!

Перші кілька місяців цього року стали часом захоплюючих, надзвичайних змін. Мешканці півдюжини країн мужньо встали на захист своїх прав. Багатьом з них вдалося перемогти – скинути диктатури, що існували десятиліттями.

Наші партнери по 350.org у цих країнах – як неважко здогадатися – брали активну участь в боротьбі за свободу. Вони пускали в хід всі можливі засоби поширення правди – від Твіттера до графіті. Знову і знову ми чуємо від них, як чудово, що після років застою нарешті з’явилася можливість активно діяти.

Це ж саме відчуття застою роками панувало і в кліматичному русі. Науковці пояснили нам, чому зміни потрібні – і з кожною повінню, з кожною посухою їх аргументи все очевидніші. Інженери показали, які саме зміни потрібні: вітряки і сонячні панелі зі сміливих експериментів швидко перетворилися на перевірену технологію. Єдине, що стоїть на перешкоді зміни – це щедро підкріплений фінансами статус-кво – вугільні і нафтобарони, а також їхні союзники в урядах, завдяки яким навколо й досі панує байдужа бездіяльність і забруднення.

Цей рік має стати роком активного руху – в усіх сенсах цього слова. Йдеться не лише про нашу спільну кампанію, що вже другий рік ведеться по всьому світі, але й про реальний, веселий і яскравий вуличний рух – перетворення в дію наших вимог про майбутнє, вільне від викопного палива і небезпечних кліматичних змін.

Обведіть 24-е вересня у себе в календарі – це буде День Планетарного Руху: день виходу за межі викопного палива.

Натисніть тут, щоб приєднатися.

Читати далі —>

24-го вересня ми знайдемо найефективніші способи, щоб у буквальному розумінні привести наші кліматичні заклики в рух. Багато де люди сядуть на велосипеди – одну з небагатьох речей, що мають прихильників як серед багатих, так і серед найбідніших. Десь маршируватимуть, а десь танцюватимуть, бігтимуть, їхатимуть на скейтах, сплавлятимуться на каяках… Тільки уявіть собі: тисячі людей рухатимуться навколо столиць, загальнодержавних установ, міських адміністрацій.

Але ми не просто їздитимемо чи маршируватимемо: в такий спосіб ми донесемо чіткий перелік вимог, що повинні викликати реальний політичний вплив. Звичайно, ці вимоги будуть різними в залежності від країни, адже необхідні практичні кроки залежать від того, скільки викопного палива використовується на поточному етапі. І щоб досягнути цього політичного впливу, потрібно «набирати швидкості» вже зараз. Початок вже покладено – ним стали саміт і мітинг під назвою Енергія Змін 2011 (Power Shift 2011), що пройшли у Вашингтоні за участі 10 000 молодіжних лідерів. Протягом наступних п’яти місяців цей рух набиратиме сили – завдяки потужним онлайн-кампаніям, цілеспрямованим ініціативам на місцевому рівні, і семінарам з кліматичного лідерства по всьому світі.

Наші друзі в Тунісі, Єгипті, та на Ближньому Сході довели, що змін можна досягнути швидко. Для найбільших досягнень не знадобилося насилля – хоча дечим пожертвувати довелося. Вони зробили це завдяки хоробрості і добрій волі – як через інтернет, так і за допомогою безпосередньої організаційної роботи. Вони зрушили справу з місця у країнах, де, здавалося, все давно вирішено замість них. Вони – наше натхнення на майбутні місяці.

Вперед!

Біл МакКіббен

P.S. День Планетарного руху матиме достатній вплив лише за умови, що ми усі активно візьмемося за поширення інформації. Будь ласка, поділіться новиною на Твіттері і в Фейсбуці!»


Сторінка Планетарного Руху http://www.moving-planet.org/.

Джерело: 350.org

Для КліматІнфо переклав Дмитро Кушнір