1. Чи справді зміни клімату – це так важливо?

2. Що таке рух 350.org, хто це організує?

3. Як приєднатись до акції в Україні?

4. Які акції можна організувати в рамках «Рухай Планету»?

5. Можливо, ви хочете запитати…

6. Наші контакти.

1. Чи справді зміни клімату – це так важливо?

Зміни клімату відбуваються вже зараз. Цей факт неможливо ігнорувати. За останнє сторіччя середня температура планети зросла на майже 1˚С. Тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану. Почастішали сильні не прогнозовані стихійні лиха – урагани, посухи, повені. Температура та кількість опадів в межах регіонів сильно коливаються, і важко передбачити, якою буде погода на даній території за 10 років. Все це прямо впливає на людські долі – хтось втрачає врожаї, хтось – свої помешкання і навіть життя. Цілі острівні країни стоять перед загрозою затоплення. В Україні опустелювання на Півдні супроводжується паводками на Заходів. Зміни клімату розпочались, але ми ще можемо їх зупинити та пом’якшити.

Найбільший авторитет в галузі кліматичних змін – Міжнародна група експертів зі зміни клімату ООН (англ. IPCC) – визнала, що основною причиною надзвичайно швидких змін клімату є викиди парникових газів від діяльності людства. Спалювання корисних копалин, вирубування лісів, виснаження ґрунтів, розведення великої рогатої худоби – всі ці процеси призводять до збільшення концентрації парникових газів в атмосфері. Вуглекислий газ, метан, діоксин сірки, оксиди азоту, водяна пара та інші парникові гази створюють свого роду ковдру над поверхнею планети, не даючи їй охолоджуватись. Це призводить до порушення кліматичного балансу та підвищення середньої температури Землі.

Більшість країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН зі зміни клімату та Кіотський протокол до неї. Ці документи визначають зобов’язання країн зменшувати викиди парникових газів. Деякі країни, наприклад, Великобританія та Голландія, досягли значних успіхів у зменшенні викидів за рахунок енергозбереження, відновлюваної енергетики та раціонального управління ресурсами.. В той же час, такі великі забруднювачі, як США, Китай та Росія, поки не мають стратегії зменшення викидів парникових газів.

Своїми діями кожен із нас може суттєво допомогти подоланню зміни клімату. Зменшуючи власні викиди через екологічно-дружній спосіб життя, ми виконуємо свій обов’язок відповідального і дбайливого жителя планети. Також ми можемо впливати на політиків та великих бізнесменів, заохочуючи їх приймати рішення на користь безпечного майбутнього без кліматичних катастроф.

2. Що таке Міжнародний кліматичний рух 350.org, хто це організує?

 

350 – це глобальний рух, організаторами та учасниками якого є звичайні люди, що піклуються про своє майбутнє. У руху немає єдиного керівника та бюджету. Є лише спільна ідея – розпочати практичні дії для зменшення викидів парникових газів негайно.

Ми хочемо зменшити концентрацію парникових газів в атмосфері до безпечного рівня. Цей рівень становить 350 ппм (частинок на мільйон) СО2 еквіваленту. Сьогодні, нажаль, концентрація парникових газів в атмосфері вже 390 ппм і продовжує зростати. Тому діяти треба негайно. Минулого року під прапорами 350 в один день – 10/10/10 – відбулось більше 7 000 акцій по всьому світу – від Норвегії до Кенії, від Мексики до Монголії. Ця кампанія перевершила результат акції 2009 року, що була визнана найбільшою за кількістю учасників політичною подією в історії. Більше про історію руху 350.org – тут http://www.350.org/story.

В Україні 350.org також має своїх прихильників. Ми представляємо різні організації – НГО, зелений бізнес, студентські клуби. Минулого року ми приєднались до акції 10/10/10, організувавши практичні акції по всій Україні та День міжрелігійного духовного служіння за збереження життя на Землі. кліматичний карнавал на Хрещатику. Завдяки цій акції про зміну клімату дізнались тисячі українців. Як це було – дивіться тут http://www.climateinfo.org.ua/content/den-dіi-na-zakhist-klіmatu. Окрім того ми проводили різні тренінги, кінопокази, виступали по радіо і телебаченню, саджали дерева, брали участь в міжнародних переговорах. Ми віримо, що українці готові взяти своє майбутнє в свої руки, готові до практичних дій для подолання зміни клімату. Не існує єдиної правильної відповіді на всі екологічні проблеми. Але ми можемо почати думати, спостерігати, приймати рішення, брати відповідальність. Час працювати разом!

3. Як приєднатись до акції в Україні?

Зберіть команду організаторів – це можуть бути ваші друзі, колеги, сусіди. Згадайте, чи є в вашому місті екологічний гурток, кафедра екології в університеті, природничий музей – ці люди можуть зацікавитись і допомогти вам. Добре, якщо в команді будуть люди з різними поглядами та навичками. Тоді хтось зможе легко зробити дизайн оголошень про акцію, а хтось візьме на себе технічну сторону акції, як наприклад, встановлення сонячної батареї. Переконайтесь, що всі члени команди володіють базовою інформацією про «Рухай Планету» та розділяють спільну мету – зменшення викидів парникових газів заради безпечного майбутнього.

Визначте потреби вашого населеного пункту чи району, які ви можете задовольнити завдяки своїй акції або хоча б привернути до них увагу. Наприклад, в вашому місті є дитячий садок, де через старі віконні рами взимку буває дуже холодно. Тоді, утепливши вікна чи замінивши їх на нові, ви не тільки зменшите споживання теплової енергії, а і забезпечите кращі умови для вихованців садочку. Або, наприклад, в офісі вашої компанії утворюється багато паперових відходів, котрі викидаються просто на смітник. Домовтесь з фірмою, що переробляє макулатуру, про вивезення великої партії використаного паперу. Сфотографуйте процес вивезення макулатури, відмітьте, який об’єм паперу отримав нове життя завдяки вашій акції.

Придумайте, як показати ваші дії за допомогою фізичного руху. Чи буде це велопарад, імпровізований масовий танок або театралізована хода? Ваш рух може вести від чи до місця ваших практичних дій. Будьте яскравими і масовими.

Які гасла ви нестимете? Що, окрім загальноукраїнської мети припинення зростання викидів парникових газів, турбує вас? Можливо, ви вимагатимете прокласти у вашому місті мережу велосипедних доріжок. Або захистити від знищення лісовий масив, чи перевести місцеву ТЕС з вугілля на відновлювані джерела. Напишіть ці вимоги на плакатах у формі стрілки. Нехай вони потраплять у об’єктиви фото- і відеокамер. Незайвим буде скласти письмову петицію із вашими пропозиціями до керівників міста, зібрати під нею підписи і урочисто передати меру.

Зареєструйте заплановану акцію на сайті кампанії сайт www.moving-planet.org. Заповнивши просту анкету, ви зможете розказати всьому світові про вашу ініціативу. Краще написати двома мовами – українською/російською та англійською. Також, ви зможете поширювати цю інформацію через соціальні мережі і залучати прихильників, котрі зможуть зареєструватись на вашу акцію. Від цього моменту ви стаєте справжнім оргкомітетом зі своєю сторінкою в Інтернеті. Ваша акція з’явиться на карті подій «Рухай Планету».

Розробіть покроковий план реалізації задуманої акції – від пошуку партнерів до спілкування з пресою. Визначте відповідального за кожен вид робіт. Встановіть часові рамки. Приклад плану мовою можна знайти за посиланням …. Не забудьте повідомити про ваші плани місцеву владу – для цього достатньо надіслати в міськраду за 3 дні листа з описом заходу, місцем, датою і часом та контактами відповідальної особи. Дозволу на проведення акції не потрібно.

Не забудьте запросити пресу, місцевих чиновників та відомих у місті людей. Обов’язково зробіть фотографії та відео з акції. Фото разом з коротким репортажем про захід в той же день перешліть координаторам кампанії …. , своїм друзям та родичам, у місцеву газету.

4. Які акції можна організувати в рамках «Рухай Планету»?

Будь-які акції, що включають масовий рух людей без використання палива та спрямовані на зменшення викидів парникових газів або вирішення локальних еко-соціальних проблем.

Наша головна мета цього року – рух, масовість і видовищність.

Ось декілька ідей, як можна організувати рух на вулицях вашого міста (використайте одну або скомпонуйте декілька):

– Велосипедний парад

– Марафон

– Флеш-моб

– Флеш-танок

– Ходулі

– Ролики

– Скейти

– Джампери

– Паркур

– Дельтаплан

– Сплав на човнах, каное, плотах з пластикових пляшок

– Кінні прогулянки (обирайте тільки ті конюшні, де до тварин ставлять по-людськи!)

– Театралізована хода

– Естафета

– Квест

– Баскетбольні пробіжки

– Парад музикантів

– Хоровод

– Гра «Ручеек», «Класики» або «Паровозик» на 300 учасників

– «Хвиля» з людей

– Перекочування величезного глобуса

– Змагання повітряних зміїв

– Перегони по асфальту на лижах

А ось декілька ідей практичних дій для груп з різними бюджетами та часовими можливостями. Ми можете організувати одну або декілька з цих акцій на додачу до масового руху:

Садити дерева. Класична акція, котра дозволяє залучити багато учасників і зробити хороші фотографії. Висадіть невеличкий сад у дворі багатоповерхівки, посадіть дерева на місці вирубки, відновіть лісосмугу вздовж поля. Саджанці можна купити або попросити надати для акції безкоштовно – в лісництві чи зелебуді. Пам’ятайте, що висаджувати дерева на недоторканих природних ділянках не варто – ви можете порушити екосистему; краще відновіть насадження там, де їх було пошкоджено.

Замінити лампочки на енергоощадні. Подумайте, де освітленням користуються найчастіше і де доступних вам коштів вистачить на заміну лампочок у одній кімнаті чи всьому приміщенні. Клас у школі, палата в лікарні, офісне приміщення – ось непогані варіанти.

Переробка відходів. Накопичена макулатура, пластикові і скляні пляшки, металобрухт, використані батарейки та лампочки – все це можна відвезти на переробку, подарувавши речам нове життя. Вивезіть відходи з офісного центру, будинку, магазину. В деяких місцях можна встановити коробки для збору батарейок та лампочок, куди люди зноситимуть відходи впродовж місяця. Тільки не забудьте домовитись із компанією-переробником заздалегідь, уточніть, які саме вторинні ресурси вони приймають і в яких кількостях.

Компостування. Органічні відходи, що утворюються на кухні та в сільському господарстві, краще переробляти на компост, ніж викидати на смітник. Прочитайте про облаштування компостної ями і зробіть її на городі чи у дворі позаду шкільної їдальні. Правильно зроблена компостна яма не тільки не коштує грошей, не виділяє неприємного запаху, зменшує викиди парникових газів від розкладу відходів – а і дає цінне екологічне чисте добриво, компост.

Сідайте на велосипед. Цей двоколісний транспорт вже став символом екологічно чистого та бюджетного пересування на невеликі дистанції. Для своєї акції ви можете не просто проїхатись вулицями міста на велосипеді, а і зробити вело їзду безпечнішою та приємнішою для жителів. Облаштуйте велопарковку біля ринку, проведіть урок ПДР для школярів, запропонуйте вело магазину провести в цей день безкоштовний ремонт для всіх охочих, розпочніть переговори з місцевою владою про створення мережі вело доріжок.

Їжте здорову їжу. Продукти з натуральної органічної сировини більш корисні і менше шкодять довкіллю. А на виробництво 1 кг їжі рослинного походження витрачається в 10 разів менше ресурсів, ніж на 1 кг м’яса. В цей день спробуйте вегетаріанську дієту або дізнайтеся більше про можливості органічного землеробства. Влаштуйте в місцевому кафе вечірку чи майстер-клас з приготування вегетаріанських страв. Започаткуйте органічний город.

Еко-торби. Використання пластику виснажує запаси нафти і все більше забруднює нашу планету. Відмовтесь від пластикових пакетів для покупок – заведіть собі еко-торбу. Для акції влаштуйте майстер-клас із виготовлення еко-торб, запросіть дизайнера для їх оздоблення і продайте на аукціоні або запропонуйте місцевим магазинам в цей день продавати еко-торби замість звичайних пакетів.

Кінопоказ. Що може бути простіше і ефективніше для поширення знань, ніж спільний перегляд екологічних фільмів. Зберіться з друзями на квартирі, влаштуйте перегляд в класі під час виховної години чи домовтесь з місцевим кінотеатром. Виберіть один із сучасних фільмів про зміну клімату – «Незручна правда», «Дім. Побачення з планетою», «Історія речей», «В перетворенні», «Людина з нульовим впливом», «Ера дурнів», або про екологічні аспекти вашого регіону (завжди можна попросити у викладачів біології та географії). Не забудьте широко проанонсувати показ.

Альтернативна енергетика. Вітрова, сонячна, геотермальна енергетика перестають бути екзотикою, їх можна використовувати по всій Україні. Якщо ви маєте достатньо ресурсів, подумайте над встановлення сонячної панелі на даху вашого університету, збудуйте ветрогенератор або змайструйте сонячний колектор. Можна залучити в якості спонсора компанію-виробника обладнання. Зменшуйте викиди та популяризуйте чисту енергію.

Ре-арт. Старі речі можуть знайти нове життя у витворах мистецтва та виробах щоденного вжитку. Влаштуйте майстер-клас з плетіння килимків зі старого одягу, зробіть горщики для розсади з пластикових пляшок, відновіть стару раму для дзеркала, зробіть намисто з пап’є-маше – варіантів безліч. Так ви зменшите кількість сміття, що викидається на звалища, та ще і отримаєте нову ексклюзивну річ.

Утеплюйте помешкання. Зменшити споживання тепла та електроенергії, та ще й отримати більше комфорту – це дозволяє зробити утеплення помешкання. Заклейте віконні рами чи замініть вікна на нові, наклейте відбиваючу фольгу за батареями, ізолюйте стіни будинку скловатою або встановіть ефективний котел. Варіанти залежать тільки від ваших бажань і фінансових можливостей. Хорошим варіантом може бути утеплення приміщення лікарні чи школи.

Графіті. Зробіть вашу позицію видимою – намалюйте своє бачення зміни клімату на стіні заводу чи будівельному паркані. Вашу роботу щодня бачитиму тисячі очей. Можна влаштувати «баттл» і нагородити переможця символічним призом.

Квест. Розробіть гру із послідовними практичними завданнями – нехай, розгадавши знаходження наступного пункту, учасники посадять дерево, а на наступному пункті – намалюють листівку про зміну клімату. Не забудьте про екологічні подарунки для учасників.

Ярмарок. Торгівля також може бути екологічною. Влаштуйте невеличкий ярмарок екологічно-дружніх товарів – органічних овочів, одягу з натуральних тканин, натуральної косметики та побутової хімії, виробів ручної роботи. Вам подякують і покупці і виробники.

Станьте благодійником. Ви самі або ваша компанія може виділити кошти для закупки обладнання для лікарні, школи, університету, екологічної організації тощо. Подумайте, скільки разів вас згадають теплим словом за новий ефективний котел, енергоощадні вікна, гібридний автомобіль чи енергоефективні комп’ютери.

Поділіться з іншими. Кожен з нас має речі, котрі не використовує, хоч вони і хорошої якості. Сорочка більшого розміру, рожева ваза для квітів, ролики, з яких виросли. Зберіть такі речі з декількох сімей і поділіться ними з іншими. Речі можна передати в дитячий будинок чи будинок для літніх людей. Інший варіант – влаштувати «фрі-маркет» (англ. free market), де кожен може прийти і безкоштовно взяти ту річ, що йому сподобалась.

Зростайте духовно. До якої б релігійної течії ви не належали, ви усвідомлюєте цінність усього живого на нашій планеті. В цей день ви можете влаштувати бесіду з вірянами, помолитись за збереження всього створеного Всевишнім чи пройти ходою з піснями. Пам’ятайте, що спільноти віруючих людей можуть зробити дуже багато позитивних змін у житті міста.

Фотографуйте і знімайте. Може статись, що ви дізнались про акцію тільки перед самим її початком і часу на організацію вже немає. Не засмучуйтесь, будьте креативними. Зберіть друзів і сфотографуйтесь у формі цифри 350, відзніміть ролик про те, чому ви вважаєте дії проти зміни клімату важливими, зробіть фото з плакатом на фоні міської адміністрації чи історичної будівлі – і поширюйте ваші матеріали. Нехай люди дізнаються про вашу позицію.

5. Можливо, ви хочете запитати…

Де взяти гроші на проведення акції?

– Кліматичний рух – не централізована організація, тому і власного бюджету він не має. Ініціативні групи зазвичай самі шукають ресурси для втілення своїх ідей. Тут можна порадити декілька підходів: 1) робіть свою акцію не затратною. Більшість із перелічених ідей можна реалізувати із мінімумом грошей або взагалі без них. 2) Подумайте, які саме ресурси вам необхідні – фарби, транспорт, саджанці дерев. Чи можна отримати ці речі безкоштовно? Як правило, хтось із організаторів може надати в користування свій автомобіль. Веломагазин може проводити безкоштовний ремонт заради популяризації своїх послуг. Приміщення в університеті чи школі також нічого не коштує. 3) Залучайте кошти – шукайте спонсорів, благодійні організації, збирайте пожертви. Якщо ви не маєте досвіду роботи зі спонсорами та меценатами – звертайтесь до нас, ми будемо раді поділитись досвідом.

Що робити, якщо я не маю своєї екологічної організації? Я взагалі тут один такий ініціативний.

– Для хорошої справи не обов’язково бути членом громадської організації. Подумайте про людей, котрі можуть розділяти ті ж цінності, що і ви. Поговоріть з друзями, одногрупниками, родичами, колегами. Сходіть на кафедру біології, в зоопарк, в магазин екологічних товарів, подзвоніть до екологічної громадської організації. Як правило, всі ці люди захочуть підтримати вас і запропонують свою допомогу. Зберіть неформальну команду. Вам не потрібен статут чи печатка. Просто придумайте акції і зареєструйте її тут www.moving-planet.org.

Я ніколи нічого не організовував.

– Всі з цього коли-небудь починають. Нічого страшного чи надто складного в організації акцій немає. Оберіть чи вигадайте свій варіант «Рухай Планету» і розробіть план виконання, спираючись на методичку …

В моєму місті вже є акція. Що робити?

– Це чудово і означає, що ваші співгромадяни активні і сміливі люди. Сконтактуйтесь з організаторами у вашому місті. Можливо, їм потрібна допомога в підготовці. А якщо почуваєтесь достатньо впевнено – проведіть ще одну, паралельну акцію.

Чи можна провести акцію не в обласному місті?

– Так. Що більше акцій на карті України – то сильнішим стає кліматичний рух і відповідальнішими – українці.

Навіщо реєструвати мою акцію і надсилати фото-звіти?

– Коли ви зареєструєте свою акцію, вона стане видимою для всього світу. Ви зможете давати на цю сторінку посилання на Фейсбуці чи Вконтакті, пересилати її електронною поштою. Вам буде легше знайти однодумців, учасників, спонсорів. Вашу ідею може перейняти хтось в Індії чи Бразилії. З іншого боку, організатори 350.org бачитимуть, як розвивається рух в усіх куточках світу, і зможуть надавати підтримку там, де це буде найбільш потрібно. Перелік зареєстрованих акцій в Україні можна переглянути тут …. . Яскраві фотографії, відео-ролики та короткі репортажі з акції допоможуть вам розказати свою історію, поширити дух єдності і відповідальності за планету. Фотографії та відео з ваших акцій потрібно передати в глобальний оргкомітет негайно. Найкращі з них потраплять до міжнародних агенцій новин, таких як CNN та BBC. Ці матеріали ви також зможете передати місцевій пресі для опублікування, запостити на своєму ЖЖ.

6. Наші контакти

За допомогою у реєстрації, організації та проведенні акцій «Рухай Планету» в містах України звертайся до Тетяни Шевчук 097 795 15 90 tetianashevchuk @ gmail.com та Юлії Маклюк 097 144 03 12 j.mcluck @ gmail.com, координаторів 350.org в регіонах України. Ми допоможемо з ідеями, футболками, анонсуванням, пресою, дозволами на акцію і з усім, чим зможемо.

З приводу участі або допомоги в організації флеш-танку «Рухай Планету» в Києві звертайтесь до Ольги Мончак 096 111 25 44, olga.monchak @ gmail.com

Щоб дізнатись більше про акцію, знайти або зареєструвати свою подію – заходь на www.moving-planet.org. Для прикладу можна подивитись на опис акції в Києві www.moving-planet.org/kyiv.

Щоб бути в курсі всіх новин про кампанію – приєднуйся до українських груп «Рухай Планету» на Фейсбуці та ВКонтакте. В Твітері шукайте @moving_planet (глобальні новини) та #moving_planet_ua (українські новини).

Якщо ти хочеш допомогти організаторській команді «Рухай Планету» своїми уміннями, ресурсами або навіть грошима – заходь сюди ….. (лінк на сторінку на 350/укр., де пояснюється, що нам треба і як зв’язатись).

Читай також:

Глобальний сайт 350.org – www.350.org

Сайт 350.org в Україні, тут є приклад покрокового плану організації акцій та ще багато корисного українською – http://world.350.org/ukraine

Щоденні новини та цікавинки про зміни клімату українською – www.climateinfo.org.ua

Координатором події «Рухай Планету» в Україні є ЕкоКлуб «Зелена Хвиля» та Міжнародний кліматичний рух 350.org в Україні.