Ріо +20 логоДві кліматичні активістки – Інна з Києва та Олена з Полтави – вирушили в Ріо, аби допомогти прокладати нову дорогу до сталого розвитку. Вони ділитимуться з нами своїми думками і враженнями від Ріо+20 – однієї з найважливіших політичних зустрічей сьогодення.

Активістки молодіжного кліматичного руху Інна Дацюк та Олена Ангелова представлятимуть українську молодь на ювілейній конференції ООН зі сталого розвитку в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, 20-22 червня 2012. Вони не тільки відслідковуватимуть перебіг Саміту Землі, а і братимуть активну участь в зустрічах з делегатами країн, організовуватимуть акції на підтримку амбітних рішень та ділитимуться досвідом з молодіжними делегаціями інших країн.

Інна Дацюк«Я їду в Ріо для того, щоб ділитись своїм баченням сталого  і безпечного майбутнього та додати свій голос до пристрасних закликів молоді з усього світу. Заради моїх майбутніх дітей, заради можливості майбутніх поколінь жити щасливим життям в безпечному кліматі, заради життів, які можуть зникнути через наше варварське споживання та необдумані рушення, заради натхнення та інноваційних рішень, заради нових зв’язків та співпраці для спільного блага, – каже Інна Дацюк, одна із засновниць Української Молодіжної Кліматичної Асоціації та власниця інтернет-магазину еко-товарів, – Я буду писати про свої враження та новини про те, що відбувається і може бути корисним нашим друзям-активістам і журналістам в Україні».

За новинами з Ріо слідкуйте на сайті http://www.climateinfo.org.ua/

Олена Ангелова«Ми хочемо переконатися, що правильні рішення, нехай і непрості до втілення, будуть прийняті, – каже Олена Ангелова – аспірантка екології та активна учасниця міжнародного кліматичного руху 350.org. – Я хочу, щоб сталий розвиток з концепції перетворювався на дії. Тут буде сконцентровано всі ті надії, вимоги та бачення сталого майбутнього, заради якого щоденно працюють кожен з учасників у своїх громадах. Я вірю, що зустріч такого масштабу стане поворотним моментом в історії та ознаменується не тільки важливими для людства угодами, а й пробудить відповідальність у суспільстві в цілому, і що, побачивши відповідальні кроки наших лідерів, суспільство почне змінюватися».

18 червня, у переддень відкриття Саміту, українські активістки візьмуть участь у міжнародній акції передачі світовим лідерам 1 мільйона підписів за відміну субсидій на викопне паливо.

Контактна інформація для журналістів:

Інна Дацюк innadatsiuk[@]gmail.com

Олена Ангелова vernamorta[@]gmail.com

Сайт Міжнародного кліматичного руху 350.org в Україні – http://world.350.org/ukraine/

Глобальний сайт 350.org – www.350.org

Щоденні новини та цікавинки про зміни клімату українською, та новини від активісток з Ріо – www.climateinfo.org.ua

Довідка:

Саміт Землі або Ріо+20 – це коротка назва Конференції ООН з питань сталого розвитку, яка відбудеться в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, в червні 2012 року, через двадцять років після історичного саміту «Планета Земля» 1992 року в Ріо. На саміті в 1992 було задекларовано принципи сталого розвитку та прийнято два історичні документи: «Декларацію з навіколишнього середовища і розвитку» (Декларація Ріо) і «Глобальну програму дій – Порядок денний на XXI століття» (Агенда-21).  На порядку денному цьогорічного Саміту такі важливі питання, як нові політичні зобов’язання країн для досягнення сталого розвитку, перехід до зеленої економіки та подолання бідності. www.uncsd2012.org

Численні експерти та громадські ініціативи оцінювали  прогрес міжнародної спільноти на шляху до сталого розвитку та пропонували свої варіанти рішень. Активну участь в пропозиціях брала молодь світу, адже саме молоді люди успадкують світ, в якому ми живемо сьогодні.

Сталий розвиток (анг. Sustainable development) – це такий розвиток суспільства, який забезпечує потреби нинішнього покоління, не ставлячи під загрозу здатність майбутніх поколінь забезпечити свої власні потреби. Включає економічний розвиток, соціальний добробут та збереження довкілля.