Yvelisse Ramírez Yvelisse Ramírez, 10 mayo, 2016

El passat 7 de maig, voluntaris de 350 BCN i Greenpeace Catalunya vam celebrar una performance a Barcelona per enterrar les energies contaminants. L’acció va formar part de la campanya internacional Break Free from Fossil Fuels, una onada d’accions mundials que, del 7 al 14 de maig de 2016, reclamaran l’alliberament dels projectes de combustibles fòssils més perillosos del món, per mantenir el carbó, el petroli i el gas sota terra i accelerar la transició justa cap a un món 100% basat en energies renovables.

Vam començar amb una marxa fúnebre que va sortir de la Borsa de Barcelona, al Passeig de Gràcia, i vam recórrer diversos carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Sant Jaume on vam realitzar un funeral artístic per mostrar on han de quedar-se els combustibles fòssils.

Després d’unes paraules de comiat a les energies contaminants, vam traçar una línia vermella que representava el límit que mai no s’hauria de creuar si volem preservar la vida tal com la coneixem.

Les acomiadem amb llàgrimes als ulls per l’adéu i per la terrible petjada que han deixat en la natura, el planeta, en la nostra única casa.

Mobilització global sense precedents

Break Free from Fossil Fuels és una mobilització global sense precedents que va començar el passat 3 de maig amb la concentració de centenars de persones a la mina de carbó a cel obert més gran del Regne Unit (Ffos-y-fran, en Gales del Sur). Alhora, també s’han programat diverses accions de desobediència civil a Alemanya, Estats Units, Brasil, Equador, Nigèria, Austràlia, Sudàfrica, Filipines, Nova Zelanda i Indonèsia durant els pròxims dies.

Impressionant l’acció a Newcastle, Austràlia, on centenars d’activistes van aconseguir bloquejar les activitats del port de carbó  més gran del món amb caiacs, canoes o basses casolanes, a més d’una línia ferroviària gràcies als àngels climàtics, que van ser la inspiració directa de l’àngel del nostre funeral.

Climate Angels en Austràlia, inspiració de l'àngel del nostre funeral

Climate Angels en Austràlia, inspiració de l’àngel del nostre funeral

“Després de la cimera de París, la urgència d’actuar contra el canvi climàtic ha quedat clara. Per això estem exigint que es mantingui sota terra el 80% de les reserves conegudes de combustibles fòssils. A més, volem accelerar la transició justa cap a un model energètic 100% renovable com a pas imprescindible per complir l’Acord de París i limitar l’augment de la temperatura global por sota d’1,5ºC”, ha remarcat Julio Barea, responsable de campanya de Greenpeace.

“Comunitats d’arreu del món estan patint directament el mal infligit per la indústria dels combustibles fòssils. Tancar la bretxa entre els compromisos actuals i el que diu la ciència és a les nostres mans”, ha afegit Payal Parekh, Directora Global de 350.org.

Per promocionar aquesta iniciativa, 350 BCN complementa l’acció de carrer amb una campanya a les xarxes socials. “Per aconseguir aquesta transició necessària és vital la participació ciutadana organitzada. Els nostres compromisos individuals sumen, els nostres compromisos col·lectius multipliquen”, va recordar Yve Ramírez, coordinadora de 350 BCN, per tancar de l’esdeveniment.

  1. Text en castellà en Noticias Positivas.
  2. Crónica de Greenpeace.
  3. A la Directa, per Anna Pérez Català
  4. Fósiles fuera, per Anna Pérez Català

Break Free From Fossils Fuels

MIDCAT – Destrucció sense raó

Así somos…

Contáctanos

¿Quieres participar en nuestras actividades, estar al tanto de nuestras novedades, colaborar con nosotros, hacernos una propuesta...?

Únete a 350.org

Si quieres unirte al grupo internacional, completa este formulario:

CO2 ahora

Atmospheric CO2 data

Emisiones por país de 2010 al 2050

projections of emissions